Home Ekonomija Menadžeri zvone na uzbunu zbog antiglobalizacije

Menadžeri zvone na uzbunu zbog antiglobalizacije

by Petra Rajković

Rastuća kritika globalizacije sve više zabrinjava menadžere u industrijskim zemljama. Summitu G20 u Hamburgu oni su uputili apel sa zahtjevom da se antiglobalizacija pojačano tematizira na ovom skupu sljedeće godine.

”Mi smo najdublje zabrinuti zbog aktualnog antiglobalizacijskog raspoloženja prisutnog u mnogim dijelovima svijeta”, stoji u pismu organizacijskom odboru summita vodećih industrijskih zemalja i rastućih ekonomskih sila G20 koji bi se sredinom sljedeće godine trebao održati u Hamburgu. U apelu, kako javlja agencija Reuters, vodeći svjetski menadžeri kažu kako se ovo raspoloženje ”mora uzeti ozbiljno”, prenosi Deutsche Welle.

Fer i slobodna trgovina

Potpisnici pisma su, između ostalih, šef Deutsche Bank John Cryan, predsjednik Alibaba grupe Jack Ma, indijski poduzetnik Sunil Bharti Mittal i USB šef Axel Weber. „Sve više građana ima poteškoća suočiti se sa svijetom koji je u neprekidnom procesu promjena”, kaže se u pismu. Stoga, kako se zahtjeva, poslovni svijet i vlade moraju zajednički pronaći načina kako se suočiti s ovim izazovom. A to će se postići „transparentnošću, pravednošću i poštenim odnosom prema svim sudionicima”. Vodeći svjetski menadžeri traže od sljedećeg G20 summita da pronađe načina kako da svjetska trgovina ne bude samo slobodna nego i fer. „Potreban je bolji pristup obrazovanju i bolji socijalni sustavi kako se građani ne bi osjećali ostavljenima na cjedilu”, kaže se u apelu.

Pogleda uprtog na Washington

Vodeći svjetski poduzetnici, okupljeni oko grupe B20 upozoravaju i na rastući populizam kojeg karakteriziraju političari koji građanima daju jednostavna obećanja. „To bi moglo imati na kraju negativne posljedice po sve: za poslovni svijet, radnike i potrošače”, kaže se u poruci. Bez da se izričito spominju neka imena, poput nedavno izabranog novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, poslovna elita upozorava i na opasnost od protekcionizma. Upravo je Trump tijekom predizborne kampanje obećavao da će pojačano štititi američke proizvođače od strane konkurencije.

Related Posts