Meksiko izdao prvu zelenu obveznicu

UN-ovi ciljevi
Meksiko je izdao prvu obveznicu vezanu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja kojom je namaknuo 750 milijuna eura, objavilo je ministarstvo financija, ne navodeći za koje će konkretne projekte utrošiti novac.

Među UN-ove ciljeve spadaju smanjenje nejednakosti, uključujući rodnu nejednakost, i financijska inkluzija, naglasio je pomoćnik ministra financija Gabriel Yorio. Vlada nije objavila na što će konkretno utrošiti novac. U prospektu povodom izdanja obveznica upozorava se da Meksiko ne jamči da će novac od prodaje obveznica usmjeriti u projekte koji odgovaraju UN-ovim obilježjima.

Riječ je o obveznici koja je dio novog trenda izdanja dužničkih papira, fokusiranih na pribavljanje novca za rješavanje društvenih, ekoloških i drugih pitanja. Ukupni interes ulagatelja bio je šest puta veći od iznosa izdanja. Obveznica je izdana uz kuponsku kamatnu stopu od 1,350 posto, s rokom dospijeća u rujnu 2027. godine, objavilo je ministarstvo financija. To je druga najniža kamata od svih meksičkih izdanja obveznica denominiranih u eurima, što će vladi omogućiti zaduživanje po povoljnoj cijeni, dodaju iz ministarstva.

Napominju da tim obveznicama Meksiko može pristupiti međunarodnim investicijskim fondovima, uključujući mnoge u Europi, koji žele financirati održivi gospodarski razvoj.

You may also like

0 comments