Meksiko gradi veliku rafineriju

Državna naftna kompanija/vc_column]
Meksički predsjednik Andreas Manuel Lopez Obrador službeno je otvorio radove na gradnji osam milijardi dolara vrijedne rafinerije čija je izgradnja povjerena državnoj naftnoj kompaniji Pemex.

Cilj je velikog projekta, službeno pokrenutog u nedjelju, ojačati posrnulu državnu naftnu tvrtku Pernex i osigurati gospodarski poticaj osiromašenom jugu zemlje. „Izgradit ćemo je za tri godine za 150 milijardi pezosa (osam milijardi dolara). U to nema sumnje”, rekao je Obrador.

Stručnjaci pak tvrde da će troškovi projekta biti gotovo dvostruko veći i da će gradnja potrajati osam godina. Posao gradnje povjeren je skupini stranih kompanija koje su pobijedile na javnom natječaju ali je on poništen nakon što su kompanije pomaknule rokove i iznijele procjene troškova znatno više od onih navedenih u natječaju.

Vlada je potom povjerila projekt državnoj naftnoj kompaniji Pemex. Buduća rafinerija omogućit će Pemexu da prerađuje oko 340 tisuća barela sirove nafte dnevno i isporučuje 170 tisuća barela benzina i 120 tisuća barela dizela dnevno. Stručnjaci sumnjaju da Pemex ima iskustvo potrebno za realizaciju projekta. Smatraju također da bi umjesto nove rafinerije kompanija trebala povećati proizvodnju benzina, koja je danas prepolovljena u odnosu na razdoblje od prije 15 godina kada je iznosila 3,4 milijuna barela dnevno.

Pemex ima više od 100 milijardi dolara duga i iz kvartala u kvartal niže gubitke od nekih 1,9 milijardi dolara. Meksički predsjednik tvrdi pak da je rafinerija potrebna kako bi se prekinula meksička ovisnost o uvozu benzina – Meksiko trenutno iz uvoza podmiruje oko 70 posto svojih potreba za benzinom – i kako bi se potaknuo gospodarski rast u najsiromašnijem dijelu zemlje, u jugoistočnoj saveznoj zemlji Tabasco. „Vrijeme je da jugoistok radi na dobrobit svih nas. Tamo su prirodni resursi, tamo je benzin”, kazao je Lopez Obrador.

Smatra se da će nova rafinerija otvoriti oko 100 tisuća radnih mjesta. Pemex trenutno ima šest rafinerija koje, zbog nedostatnih ulaganja, posluju s manje od trećine kapaciteta. Ministrica energetike Rocio Nahle izjavila je da je prerada nafte „dobar posao” i da bi se, bude li rafinerija dobro poslovala, ulaganje trebalo isplatiti za četiri do pet godina. Dodala je i da su „poduzete sve mjere” kako bi se zaštitio okoliš, nakon pritužbi da nije provedena studija utjecaja i upozorenja da će u radovima stradati šume mangrova.

You may also like

0 comments