Medvedev: Zbog pada cijene nafte nestaje srednji sloj u Rusiji

Predsjednik ruske vlade Dmitrij Medvedev izjavio je u srijedu kako je jedan od najozbiljnijih udara s kojima se suočava gospodarstvo te zemlje pad standarda srednjeg sloja, pišu ruski mediji.

“Jedan od najtežih udara na gospodarstvo je potop srednje klase, kao i opći pad dohotka stanovništva”, rekao je Medvedev na tradicionalnom ruskom ekonomskom Gajdarovskom forumu. “Najvažnije i najozbiljnije za nas je pad dohotka stanovništva. Mnogi su postali siromašni, srednji sloj je nastradao i to je, nažalost, najozbiljnija posljedica ekonomskih udara prošle godine”, rekao je Medvedev.

Dodao je kako se Rusija u novije vrijeme nije bila suočena s tako snažnim simultanim gospodarskim izazovima te pozvao na pripremu za još složenije uvjete. Rusija i njezino gospodarstvo pod snažnim su negativnim utjecajem sankcija nametnutih zbog upletanja u ukrajinsku krizu i aneksije Krima, a u zadnje vrijeme ruska ekonomija trpi zbog pada cijene nafte, glavnog izvoznog proizvoda iz kojeg se financira velik dio javnih izdataka.

Medvedev ističe kako ruska vlada “nema univerzalni sredstvo kojim bi riješila probleme u globalnoj ekonomiji”, ali da utjecaja na tržište može i treba biti, uključujući i tržište nafte i plina. “Budu li cijene nafte i dalje padale, morat ćemo razmotriti proračunske parametre. Neophodno je to razumjeti i pripremiti se za pogoršani scenarij, kako to rade i u drugim zemljama”, naglasio je ruski premijer, nazvavši gospodarsku zbilju složenom, ali upravljivom.

You may also like

0 comments