Medvedev: Zbog nafte potporne mjere za ruski proračun

Izgledi kretanja cijena nafte nisu dobri pa treba razraditi potporne mjere za rusko gospodarstvo i proračun, izjavio je u ponedjeljak ruski premijer Dmitrij Medvedev.

“Kao što znate, Iranu su sankcije ukinute, a cijene nafte danas su nastavile padati. Prema tome, rizici za proračun i dalje prijete, kao i za ispunjavanje proračunskih obveza”, rekao je Medvedev, a prenose ruski mediji. Ruski savezni proračun temelji se na prosječnoj cijeni nafte tipa Ural od 50 dolara. Cijene na svjetskim tržištima nisu na toj razini te su prošlog tjedna pale više od 10 posto i po prvi put nakon 12 godina pale su ispod 30 dolara po barelu, a moguć je i njihov daljnji pad.

Stoga rusko Ministarstvo financija predlaže smanjenje proračunskih rashoda za 10 posto svim proračunskim korisnicima. Ne učine li to sami, njihovi troškovi bit će smanjeni prisilno. Ruski vicepremijer Arkadij Dvorkovič izjavio je pak danas kako vlada očekuje da će u 2016. godini moći osigurati barem nulti gospodarski rast, unatoč padu cijena nafte.  “Bit će teško. Ako je prošle godine srednja cijena nafte bila 51 dolar za barel, a ove bude oko 30 dolara, tada bismo lako mogli objasniti pad naše ekonomije, ali mi ne želimo tako postupati. Želimo osigurati ekonomski rast čak i pri niskim cijenama nafte i znamo kako to učiniti”, rekao je Dvorkovič.

Proračunske dobitke ruska vlada očekuje od novoga sustava jedinstvenog obračuna poreznih i neporeznih davanja. Radi se o uspostavi jedinstvenog mehanizma kontrole tih davanja u sklopu Ministarstva financija, koje je podupro i predsjednik Vladimir Putin, objašnjava premijer Medvedev. On tvrdi da je dosadašnji “rasuti” sustav nije pogodovao učinkovitoj naplati obveza prema državi.

You may also like

0 comments