Medvedev u Sloveniji lobirao za Turski tok

Dmitrij Medvjedjev posjetio je Sloveniju. Prva je to zemlja Europske unije u koju je ruski premijer doputovao otkako su uvedene sankcije. U intervjuu slovenskoj televiziji savjetovao je vladi da se Slovenija uključi u plinovod Turski tok. Dmitrij Medvedev na planinskom prijevoju Vršič odao je počast vojnicima carske Rusije. Poginuli su u lavini u austrijskom zarobljeništvu prije 99 godina.

Ruska kapelica nije samo podsjetnik na tragediju iz Prvoga svjetskog rata, ona je simbol mira i prijateljstva Slovenije i Rusije. Rusija je Sloveniji važan gospodarski partner. Lani su ostvarili trgovinsku razmjenu vrijednu 2 milijarde dolara. Pala je za 40 posto nakon što je Bruxelles uveo sankcije Moskvi. Danas Rusi vide Slovence u svojem novom projektu – plinovodu Turski tok.

Slovenijom je trebao prolaziti krak Južnog toka, zbog toga je Vladimir Putin prije četiri godine bio u Ljubljani. Slovenci su doživjeli udarac kad je Rusija odustala od tog plinovoda. Sada Slovenci zbog gospodarskih veza s Rusima žele potaknuti dijalog Brisela s Moskvom, ali cilj su im i uravnoteženi odnosi na svojem osjetljivom geopolitičkom prostoru.

Slovenija je prva zemlja Europske unije koju je ruski premijer posjetio otkako su uvedene sankcije. Nedavno je i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec bio u Moskvi na obilježavanju pobjede nad nacizmom. Europa je taj događaj bojkotirala, ali Slovenija za to nije marila.

You may also like