Medvedev u Beogradu 2016. godine

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić istaknuo je u petak da Srbija i Rusija imaju tradicionalno dobre odnose te da je njegov posljednji posjet Moskvi to i potvrdio. Vučić je na zajedničkoj press konferenciji s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom nakon sastanka na marginama Ministarskog vijeća OESS-a u Beogradu, najavio posjet ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu početkom 2016. godine.

Lavrov je poručio da su Rusija i Srbija “oduvijek bile saveznice u teškim situacijama”, te istaknuo sve bolju ekonomsku suradnju ilustrirajući to podatkom da su ruske investicije u Srbiji već dosegnule četiri milijarde dolara. Vučić je zahvalio Ruskoj Federaciji na potpori Srbiji u organizaciji UNESCO i UN glede odnosa s Kosovom, a poglavito Lavrovu za kojeg je rekao da “na svakom mjestu pruža podršku neovisnosti i suverenitetu Srbije”.

Vučić se ranije danas na marginama Ministarskog vijeća OESS-a sastao i s njemačkim šefom diplomacije Frankom Walterom Steinmeierom, te ponovio bojazan glede regionalne stabilnosti, naglasivši kako Srbija očekuje “još veću potporu Njemačke, jer vjeruje da je stabilnost Balkana ključna za njegov razvoj”. Vučić je na tiskovnoj konferenciji nakon susreta sa Steinmeierom izrazio zahvalnost Njemačkoj na pomoći u reformama, poglavito na presudnom stajalištu o otvaranju prvih poglavlja 14. prosinca, što je jučer i službeno najavila šefica eurodiplomacije Federica Mogherini.

Steinmeier je poručio da je Njemačka “puna poštovanja za napredak Srbije” tijekom posljednjih godina i mjeseci koje se vidi i kroz podršku međunarodnih financijskih institucija – MMF i Svjetske banke, te kroz pozitivnu ocjenu Europske komisije o napretku Srbije i najavljenom otvaranju pregovaračkih poglavlja.

You may also like