Medvedev: Rusija bi mogla prekinuti diplomatske odnose s Ukrajinom

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je u petak kako bi Moskva mogla biti primorana prekinuti diplomatske odnose s Ukrajinom ako se produbi kriza oko navodnog upada ukrajinskih sabotera na Krim.

Medvedev je najavio takav potez nakon što je predsjednik Vladimir Putin ranije ovog tjedna optužio Ukrajinu za pokušaj terorističkog napada na Krim, ukrajinski poluotok koji je Rusija anektirala 2014. godine. Ukrajina je odbacila te optužbe.

Medvedev smatra kako je prekid diplomatskih veza s Kijevom jedna od opcija, no nije donesena takva odluka.”Ne bih htio da to tako završi, ali ako neće biti drugog načina da utječemo na situaciju, predsjednik bi mogao donijeti takvu odluku”, rekao je Medvedev, objavljeno je u transkriptima na internetskoj stranici ruske vlade.

Ukrajina je ranije ovog mjeseca odbila kandidata kojeg je Rusija predložila za novog veleposlanika u Kijevu, što je Rusija interpretirala kao pokušaj da se pogoršaju diplomatski odnosi.

Rusija je na anektirani poluotok Krim razmjestila napredni proturaketni obrambeni sustav S-400, izvijestile su u petak ruske novinske agencije, pozivajući se na priopćenje ruskoga ministarstva obrane.

Vijest je objavljena dva dana pošto je predsjednik Vladimir Putin rekao da će poduzeti protumjere nakon, kako je kazao, sukoba između ruskih vojnih snaga i ukrajinskih sabotera na sjeveru Krima. Ukrajina negira da je bilo sukoba. Rusija je ukrajinski Krim pripojila 2014.

You may also like