Medvedev odgovorio Porošenku i rekao da će razmjestiti tenkove

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev se oglasio povodom izjave ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, koji je kredit od 3 milijarde dolara od Rusije nazvao „mitom”. „Ako su tri milijarde državnog zajma koje je Ukrajina dobila od Rusije, prema mišljenju Porošenka, mito, onda su milijarde o kojima se rukovodioci Ukrajine dogovaraju s MMF-om organizacija velike pljačke”, napisao je Medvedev na svojem Facebooku, a prenosi Regnum. Predsjednik Ukrajine je 15. lipnja u razgovoru sa zapadnim novinarima izbjegao direktno odgovoriti na pitanje o obveznom plaćanju 75 milijuna dolara na ime isplate tri milijarde dolara duga prema Moskvi. Kredit je nazvao „mitom, koji je uslijedio ubrzo nakon što je Janukovič odbio potpisati sporazum o pridruživanju s EU u Vilniusu”. Kasnije je ministrica financija Ukrajine Natalija Jaresko izjavila da Ukrajina priznaje dug pred Rusijom od 3 milijarde dolara, kao i druge euroobveznice, piše Russia Beyond the Headlines.

Predsjednik Ukrajine Petar Porošenko smatra da nije potrebno isplatiti euroobveznice u vrijednosti od 3 milijarde dolara kupljene od strane Rusiji, jer su, kako je rekao, one bile „mito za Janukoviča”, prenosi TASS. Prema njegovom mišljenju, situacija s dobivanjem ruskog kredita krajem 2013. godine bila je sumnjive prirode. „Prvenstveno shvaćam da je to bio mito koji je uslijedio odmah nakon odbijanja Janukoviča da potpiše Sporazum o pridruženju EU u Vilniusu, izjavio je Porošenko u intervjuu za Bloomberg.

U kontekstu spremnosti da se dobiveni novac vrati, ukrajinski predsjednik je rekao da je potreban „odgovoran pristup”, zbog čega je rješavanje ovog pitanja proslijedio Kabinetu ministara. „Mi smo ih osigurali sa svim instrumentima: parlament i ja kao predsjednik, koji je potpisao zakon (o moratorijumu na otplatu vanjskog duga)”, istaknuo je Porošenko. „Stvorili smo sve uvjete za Vladu, a ministar financija je dužan donijeti odgovornu odluku”, odgovorio je ukrajinski lider na pitanje hoće li Kijev 20. lipnja isplatiti 75 milijuna dolara Rusiji.

Porošenko je rekao da se još uvijek raspravlja o tome je li dug državni ili komercijalni. U prosincu bi Kijev trebao platiti Rusiji 3 milijarde dolara, pa ovakvim pokušajima ukrajinsko ministarstvo financija pokušava smanjiti državni dug prema Rusiji. Ukrajinski lider je isto izjavio da Vladimir Putin i on „žive u različitim svemirima”, kao i da zdrav razum posjeduju svi ljudi i te se nada da će on i u ovoj situaciji pobijediti. Vlada Ukrajine je 13. svibnja objavila listu vanjskih dugovanja u vezi s kojim planira sklopiti sporazume o promjeni uvjeta zajma. Između ostalog, Kijev je tada jednostrano odbio Rusiji vratiti dug u iznosu od 3 milijarde dolara.

Ukoliko američka vojna tehnika bude razmještena u zemljama istočne Europe i Baltika, Rusija će adekvatno odgovoriti, izjavio je koordinator Kancelarije generalnih inspektora Ministarstva obrane RF general Jurij Jakubov, a prenosi Interfaks. „Ako se vojna tehnika SAD-a, uključujući tenkove i artiljerijske sisteme, zaista pojavi u velikom broju zemalja istočne Europe i Baltika, to će biti najagresivniji korak Pentagona i NATO-a još od vremena hladnog rata. Rusiji ništa neće preostati, osim uvećati svoje snage i sredstva na zapadnom strateškom pravcu”, rekao je Jakubov. Pretpostavlja da će „prvenstveno biti pojačano gomilanje vojnih trupa duž cijele zapadne granice Rusije, uključujući nove tenkovske, artiljerijske i zračne formacije”.

You may also like