Međunarodni sud zaštitio Rohinje

ICJ
Međunarodni sud pravde (ICJ) u četvrtak je naredio Mjanmaru da hitno “poduzme sve mjere koje su u njegovoj moći” da spriječi genocid nad Rohindžama, kao i da osigura da se sačuvaju dokazi o navodnim zločinima nad njima.

ICJ je u preliminarnoj odluci naredio Mjanmaru da se pobrine da vojska prestane ubijati ljude i voditi druge genocidne akcije te da spriječi uništavanje dokaza koji upućuju na takve zločine. Mjanmar mora predati izvješće unutar četiri mjeseca u kojemu će pojasniti koje je sve mjere poduzeo, rekao je sud.

Proces je pokrenula Gambija uz pomoć Organizacije islamske suradnje ustvrdivši da je vojska masovno silovala, ubijala i izazivala palež u mjanmarskoj zapadnoj regiji Rakhine u 2017. godini, s genocidnim namjerama. Naglašava da se takve aktivnosti i dalje nastavljaju.

Mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi i vojska odbacili su takve optužbe, uz tvrdnju da su vojna djelovanja bila uperena protiv militananta i pobunjenika koji su predstavljali prijetnju. Upravo dok je sud u Den Haagu čitao svoju odluku, The Financial Times je objavio članak Aung San Suu Kyi u kojem je rekla kako je moguće da su počinjeni zločini nad Rohindža muslimanima, no da su izbjeglice napuhale količinu nasilja.

Tijekom saslušanja prošli mjesec, Suu Kyi je tražila od sudaca da odbace slučaj. Mjere sporazuma su obvezujuće, no sud ih ne može nametnuti, dok su promatrači izrazili sumnju da će Mjanmar pristati na njih. Ako se to ne dogodi, Vijeće sigurnosti UN-a moglo bi biti pozvano da izvrši politički pritisak. Do konačne presude moglo bi se čekati godinama.

You may also like

0 comments