Među potrošačiima HEP najbolji, cijena dionice mu raste

Zagreb – Savez za energetiku Hrvatske proveo je tijekom veljače na više od 1500 ispitanika nacionalno i neovisno istraživanje javnog mijenja o opskrbljivačima električne energije u kategoriji kućanstvo.

Rezultati su pokazali da 57,30% ispitanika koristi električnu energiju HEP ODS-a dok 31,46% ispitanika koristi električnu energijuHEP Opskrbe kroz tarifni model HEPI. Tako električnu energiju tvrtki u grupaciji Hrvatske elektroprivrede koristi 88,76% ispitanika. Najmanji broj ispitanika, gotovo podjednako, koristi električnu energiju tvrtki GEN-I i RWE, dok su korisnici električne energije Hrvatskog telekomanajmanje zastupljeni. Očekivano, 18,60% od ukupnog broja onih koji su promijenili opskrbljivača, navode kako je glavni razlog te promjene bila cijena električne energije. Međutim, ispitanici navode i da je među razlozima promjene sigurnost opskrbe energijom te nepredvidljivi troškovi.

Ukupno 67,44% ispitanika smatra da HEP Opskrba na tržištu nudi najbolji omjer cijene i kvalitete pružene usluge, 13,95% ispitanika da to pruža HEP ODS, 13,95% GEN-I, a 4,66% RWE. Čak 64,63% svih ispitanika u sljedećih 12 mjeseci ne planira promijeniti svojeg opskrbljivača, dok 35,37% to ipak namjerava učiniti. Kao glavni razlog navodi se cijena električne energije (86,48%), potom kvaliteta usluge (10,81%) te nepredvidljivi troškovi (2,71%). 46,34% korisnika zadovoljno je korisničkom podrškom svojeg opskrbljivača električnom energijom, 41,46% uopće nije upoznato s radom korisničke podrške, a 12,20% ispitanika nije zadovoljno s radom korisničke podrške.

88,89% ispitanika u posljednjih 12 mjeseci nije imalo prigovor na uslugu svojeg opskrbljivača, dok 11,11% je imalo prigovor odnosno reklamaciju. 50,67% ispitanika smatra kako HEP Opskrba ima najveću medijsko-marketinšku prisutnost, 14,67% RWE, a slijede ga HEP ODS i na posljednjem mjestu GEN-I. No, značajan broj ispitanika nije znao odgovoriti na navedeno pitanje. Najveći broj ispitanika, u odnosu na njihova postojećeg opskrbljivača, ocjenom 3 ocijenilo je cijenu električne energije, ocjenom 4 kvalitetu usluge, ocjenom 4 sigurnost opskrbe, ocjenom 4 korisničku podršku, ocjenom 1 program vjernosti te ocjenom 4 način plaćanja mjesečnog računa. Tako je prosječna ocjena opskrbljivača za navedenih 6 parametara 3,33. 83,56% ispitanika najviše bi voljelo kada bi električna energija koju koriste dolazila iz domaće proizvodnje, a za 16,44% ispitanika nevažno je porijeklo. Vrlo važno je napomenuti kako niti jedan jedini ispitanik nije podržao uvoz električne energije

Brokerska kuća FIMA Vrijednosnice za tjednik Globus napravila je analizu cijene dionica HEP-a. Prema najavama iz Vlade HEP će se dokapitalizirati putem inicijalne javne ponude (IPO) što bi bio događaj godine za domaće tržište kapitala. Uprava HEP-a uskoro bi trebala raspisati natječaj za konzultan­ta koji će predložiti nekoliko varijanti za dokapitalizaciju putem inicijalne javne ponude. Vlada bi zatim krajem svibnja izabrala jedan od prijedloga konzultanata i definitivno potvrdila da se ide u IPO. HEP pak treba odraditi konkretan posao pripreme IPO-a, u kojem je svakako najzahtjevnija priprema prospekta, a dionice HEP-a na burzi bi se, prema optimističnoj procjeni, mogle naći već u listopadu, piše Globus. Prema analizi FIMA Vrijednosnica dva su scenarija raspona cijene dionice HEP-a, ovisno o tome ide li se na 20 ili 25 posto dionica u IPO-u. U slučaju prvog fer vrijednost se kreće od 1.615 kuna do 1.880 kuna, a ako se u IPO ide s 25 posto dionica tad je cijena od 1.514 kuna do 1.762 kune.