Home Bosna i Hercegovina Mediji: Napokon sankcije za Dodika

Mediji: Napokon sankcije za Dodika

by Agencije

Vijest o tome da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izvrgnut američkim sankcijama zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u srijedu je našla mjesto na naslovnicama svih dnevnih listova koji, kao i elektronički mediji, ocjenjuju kako je riječ o postupku koji može imati dalekosežne posljedice.

“Dodik na crnoj listi SAD”, veliki je naslov pod kojim sarajevski “Dnevni avaz” prenosi kako je, uz zamrzavanje imovine, Dodiku zabranjeno i putovanje u SAD, dok “Oslobođenje” konstatira kako je Dodik “napokon” dospio na popis sankcioniranih osoba nakon što je godinama nekažnjeno radio što god je htio.

U prvim reakcijama koje prenose ovi listovi ocjenjuje se kako će odluka iz Washingtona imati ozbiljne posljedice po samog Dodika, ali i po ukupne odnose u BiH i razvoj događaja u budućnosti.

Predstavnici gotovo svih važnijih političkih stranaka iz Federacije BiH pozdravili su izricanje sankcija Dodiku, iako neki, poput lidera Demokratske fronte Željka Komšića, drže kako se s tim zakasnilo.

Komšić je kazao kako je osobno svjedok da se o takvim kaznenim mjerama razgovaralo godinama, a da se za njima posegnulo tek kada su stvari otišle predaleko i kada je već dovedeno u pitanje funkcioniranje BiH kao države.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić istaknuo je kako je Dodik dospio na popis na kojemu su najgori svjetski diktatori. Ocijenio je kako će ovaj potez imati utjecaja i na odluke drugih zemalja, posebice onih iz Europske unije, a sada će na velikim kušnjama biti i Srbija.

“Srbija također može pretrpjeti određene posljedice”, kazao je Mektić aludirajući na očekivanja da se Beograd sada odlučnije distancira od Dodika i njegova separatizma.

Jedan od istaknutijih oporbenih političara u RS-u i zastupnik u entitetskom parlamentu Zdravko Krsmanović kazao je kako su američke sankcije napokon razjasnile da Dodik nema ni prešutnu potporu za svoje djelovanje, o čemu se nagađalo jer do sada nije bilo kaznenih mjera za njegove postupke, posebice nakon organiziranja referenduma u rujnu 2016. godine.

Krsmanović je konstatirao kako je ovo prvi put da međunarodna zajednica jasno “diže ruke” od Dodika. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i jedan od čelnika Srpske demokratske stranke (SDS), koja je s Dodikom u stalnoj svađi, kazao je pak kako u njoj ne podupiru izricanje kaznenih mjera prema bilo kojem dužnosniku.

Iz Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uslijedila je očekivana reakcija kojom odbacuju američke sankcije. “Oni (SAD) ne vole imati ljude koji razmišljaju svojom glavom i brane svoj narod”, izjavio je šef zastupničkog kluba SNSD-a u parlamentu RS Radovan Višković. Sam Dodik o američkim sankcijama očitovat će se kasnije tijekom dana.

Related Posts