May preživjela glasovanje o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u srijedu uvečer kako su oporbenoj Laburističkoj stranci otvorena vrata za pregovore o brexitu te je pozvala političare da ostave po strani vlastiti interes kako bi zajedno pronašli rješenje za izlazak iz Europske unije.
“Razočarana sam što vođa Laburističke stranke do sada nije u tome odlučio sudjelovati ali naša vrata ostaju otvorena”, kazala je May. Dodala je kako je dosad razgovarala s predstavnicima Škotske nacionalne stranke, Liberalno-demokratske stranke i velškom strankom Plaid Cymru. “Sada je vrijeme da se ostavi po strani vlastiti interes”, rekla je May.

Britanska premijerka pozvala je zastupnike da zajedno nastave raditi na brexitu, nedugo nakon što je u parlamentu preživjela glasanje o povjerenju vladi. Rekla je kako je spremna raditi sa svim zastupnicima kako bi ostvarili Brexit.

Britanska premijerka Theresa May pozvala je u srijedu navečer zastupnike da zajedno nastave raditi na brexitu, nedugo nakon što je u parlamentu preživjela glasanje o povjerenju vladi, prenose agencije. “Drago mi je da je parlament podupro vladu. Svoju dužnost doživljavam ozbiljno i vlada će nastaviti raditi na tome da ispoštuje odluku birača o brexitu”, stoji u premijerkinu priopćenju.

May je predložila niz sastanaka s parlamentarcima i stranačkim čelnicima kako bi odlučili što i kako dalje. Sastanci će početi večeras. Premijerka kaže da u te sastanke ulazi “u konstruktivnom duhu” i poziva sve druge da učine to isto. “Spremna sam raditi sa svim zastupnicima kako bismo ostvarili brexit”, istaknula je.

Zastupnici su u srijedu navečer izglasali povjerenje konzervativnoj premijerki, unatoč tome što je dan ranije njezin plan za brexit pretrpio povijesni poraz.

Za ostanak May glasala su 325, a protiv nje 306 zastupnika. Oporbeni laburistički čelnik Jeremy Corbin podnio je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi nakon što je parlament u utorak navečer odbacio sporazum sa 432 glasa protiv i 202 za, što je najteži poraz neke vlade u povijesti.

Bilo je malo vjerojatno, međutim, da će njegov zahtjev uspjeti. Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP, koja podržava manjinsku vladu Therese May, nije glasala za plan za brexit, ali svejedno nema nikakvu želju da na vlast zasjednu laburisti.

Već u utorak navečer čelnici DUP-a najavili su da će podržati vladu, a jednako je razmišljala i većina ‘otpadnika’ Konzervativne stranke koji su na pitanju plana za brexit glasali protiv premijerke. “Živimo u povijesnom trenutku u našoj nacionalnoj povijesti nakon referenduma koji je podijelio našu naciju na pola. Moramo svojoj zemlji vratiti cjelinu, a glasanje prošle noći pokazuje da trebamo savladati dug put”, rekla je May parlamentu uoči glasanja.

“Međutim ne vjerujem da su opći izbori taj put, niti vjerujem da je taj put vlada pod vodstvom Jeremyja Corbyna”, istaknula je May. Govoreći prije premijerke, Corbyn je kazao je da vlada koja ne može progurati svoj zakon u parlamentu mora zatražiti od zemlje novi mandat. May sada ima rok do ponedjeljka da parlamentu predstavi “plan B”. Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije.

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da rezultat sinoćnjeg glasanja u parlamentu Theresi May daje “golem mandat” da se vrati u Bruxelles i ponovo pregovara o sporazumu.

U Bruxellesu, međutim, teško da će za to imati previše sluha. Zastupnici su uvjerljivom su većinom u utorak navečer odbacili plan za brexit premijerke May, izazvavši političku neizvjesnot koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije. I dok sat neumoljivo otkucava do 29. ožujka, datuma brexita, Ujedinjeno Kraljevstvo u najvećoj je političkoj krizi u posljednjih pola stoljeća i muči se oko toga kako, i da li uopće, napustiti europski projekt kojem se priključilo 1973.

Više od 100 premijerkinih konzervativaca, i onih koji su za brexit i onih koji su za ostanak u EU-u, glasali su protiv sporazuma, nanijevši vladi jedan od najtežih parlamentarnih poraza u nedavnoj povijesti. Ponižavajući poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. ožujka napusti EU.

You may also like

0 comments