May pozvala zastupnike da ponovno prouče sporazum

Britanska premijerka Theresa May pozvala je u ponedjeljak zastupnike da “još jednom prouče” sporazum o brexitu koji je postigla s EU-om i odbila je zahtjeve da odgodi izlazak Britanije iz Unije.
“Poručujem zastupnicima s obje strane parlamenta, što god ste zaključili, u iduća 24 sata proučite sporazum još jednom”, rekla je May Donjem domu parlamenta u raspravi uoči ključnog glasanja u utorak. Premijerka je zaključila da sporazum “nije savršen” i da je rezultat kompromisa.

Odbacila je zahtjeve nekih zastupnika da odgodi izlazak Britanije iz EU-a zakazan za 29. ožujka, kako bi se dalo više vremena za postizanje konsenzusa ili kako bi se održao novi referendum. “EU ćemo napustiti 29. ožujka”, naglasila je May. “Vjerujem da je zbog naše demokracije važno da provedemo rezultate referenduma iz 2016.”, dodala je.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i Komisije Jean-Claude Juncker uputili su u ponedjeljak zajedničko pismo britanskoj premijerki, kojim joj pokušavaju pomoći u uvjeravanju zastupnika da glasaju za sporazum o razdruživanju od Unije.

Britanski parlament glasovat će u utorak navečer o sporazumu koji je britanska vlada ispregovarala s preostalih 27 članica u studenome prošle godine. Međutim, kako sada stvari stoje taj će sporazum teško dobiti potporu u britanskom parlamentu.

U slučaju da sporazum ne dobije potporu moguće je više scenarija, od raspisivanja novih izbora, odgode roka za izlazak, novog referenduma do brexita bez sporazuma, mogućnosti koje se pribojavaju obje strane zbog kaosa koji bi mogao nastati naglim raskidanjem veza koje su stvarane tijekom 45-godišnjeg britanskog članstva. Također je moguće i odustajanje od odluke o napuštanju EU-a.

Za britanske parlamentarce najspornija je odredba o tzv. “backstopu”, zaštitnom mehanizmu koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske.

You may also like