Home Europska unija May će poštovati odluku birača o Brexitu

May će poštovati odluku birača o Brexitu

by Agencije

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May, koja je u četvrtak službeno objavila svoju kandidaturu za nasljednicu premijera Davida Camerona, obećala je da će poštivati prošlotjednu odluku birača o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Brexit znači Brexit”, rekla je u svom govoru May, koja je prije referenduma zagovarala ostanak u EU. Iako je pripadala skupini euroskeptika, do referenduma je ostala lojalna premijeru Cameronu.

“Kampanja se vodila, glasanje je održano, odaziv je bio velik i javnost je dala svoju presudu. Ne smije biti pokušaja da se ostane u EU niti pokušaja novog pridruživanja kroz stražnja vrata kao ni drugog referenduma”, kazala je.

Po njezinim riječima, izbori u zemlji se ne bi trebali održati prije 2020. kada završava mandat sadašnjem sastavu parlamenta.  Distancirala se i od plana ministra financija Georgea Osbornea da do kraja desetljeća britanski proračunski manjak pretvori u višak, a rekla je da ne bi trebalo biti ni hitnih proračunskih mjera kao rezultat Brexita.

Osim May, svoju kandidaturu za Cameronove nasljednike objavili su i britanski ministar pravosuđa Michael Gove, zastupnica Andrea Leadsom i ministar rada i mirovinskog sustava Stephen Crabb.

Related Posts