May će na sastanku kod Trumpa braniti slobodnu trgovinu

Britanska premijerka Theresa May će na susretu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kasnije ovaj tjedan naglasiti vrijednost slobodne trgovine i izraziti svoju potporu nuklearnom sporazumu s Iranom, priopćila je u ponedjeljak njezina glasnogovornica.

Izborom Trumpa neki su doveli u pitanje poseban, vrlo blizak odnos Velike Britanije i SAD-a koji traje već desetljećima, no novi stanar Bijele kuće je prošle godine pozdravio ishod britanskog referenduma na kojem je izglasan izlazak Britanije iz Europske unije i poručio da s Londonom želi brzo dogovoriti bilateralni trgovinski sporazum.

“Od premijerke možete očekivati da će tijekom svog američkog posjeta biti vrlo jasna kada su u pitanju blagodati i prednosti slobodne trgovine, ona će ih zagovarati i izrazit će želju da se utvrdi što se još može učiniti da se poveća”, kazala je glasnogovornica premijerke May.

Po njezinim riječima, May će Trumpu prenijeti da Velika Britanija snažno podržava nuklearni sporazum koji je 2015. sklopljen između Irana i svjetskih sila. Jedna od tema razgovora biti će i NATO, vojni savez kojeg je Trump okarakterizirao kao “zastarjeli”.

U razgovoru za BBC, na upit o kontroverzi oko Trumpovih izjava o ženama, May je odgovorila da se neće libiti dovoditi u pitanje “neprihvatljiv” govor Trumpa.

You may also like

0 comments