Maurizio Parnello: Rusija bi za Podravku dugoročno mogla biti prosperitetna

Ako dovoljno dugo pratite kako zapadni mediji ′pokrivaju′ Rusiju, uočit ćete kako mediji, akademska zajednica, NGO sektor, vlade i poslovni sektor drugačije promatraju problematiku – objašnjava Mark Adomanis, Forbesov analitičar ruske ekonomije. U pravilu su poslovnjaci optimističniji pa dok neki analitičari predviđaju krah Rusije, neki su, primjerice CEO Nestlea u Rusiji, Maurizio Parnello, uvjereni da će Rusija dugoročno biti prosperitetna.

Podravka je posebno interesantan primjer ovakvog trenda. Ona se, kao i brojne hrvatske kompanije, nalazi u situaciji u kojoj se mora probiti na nova tržišta kako bi osigurala rast prihoda. Predsjednik uprave Podravke, Zvonimir Mršić, nedavno je najavio kako je Podravka trenutno u fazi sakupljanja 71 milijuna dolara kapitala kako bi financirala širenje na tržišta središnje i istočne Europe, što uključuje i Rusiju. Osim toga, Podravka se planira širiti i na tržišta Afrike, Bliskog istoka te Kine. Ipak, uzevši u obzir kakve smo informacije u posljednjih nekoliko mjeseci imali prilike saznati o Rusiji, Podravkin fokus na Rusiju je značajan. Drugim riječima, ukazuje na to da mnogo poslovnih ljudi i dalje na Rusiju gleda kao na vrijedno tržište.

Adomanis upozorava kako unatoč usporavanju ekonomskog rasta u periodu od 2012. do 2014., u Rusiji i dalje supermarketi i prerada hrane funkcioniraju s visokom stopom rasta, ponegdje i većom od 20 posto godišnje. Rusija, zaključuje Adomanis, nije zemlja koju možemo promatrati crno-bijelo. Čak i prije 2008. godine, kada je ekonomija djelovala snažno i prosperitetno, u pozadini su postojali golemi strukturalni problemi koje se ignoriralo. Upravo zato što situacija nije crno-bijela, činjenica da se stanje trenutno čini katastrofalnim i dalje ne znači da se u pozadini ne odvija nešto bitno.

I tu je lekcija koju možemo naučiti od Podravke – čini se kako u novoreformiranim gospodarstvima istočne Europe postoji generacija poduzetnika u usponu. Oni su se, u sukobu politike i profita, odlučili fokusirati na konačan ishod. Nije ih mnogo koji na rusku politiku i vladu gledaju s odobravanjem, ali ipak postoji povjerenje u dugoročni ekonomski potencijal Rusije. (Liderpress)