Home Geopolitika Mattis posjetio Južnu Koreju

Mattis posjetio Južnu Koreju

by Agencije

Američki ministar obrane James Mattis boravi u posjetu Južnoj Koreji, prvom inozemnom putovanju jednog visokog dužnosnika Trumpove administracije, koji će, kako se očekuje, iskoristiti da uvjeri Seul u nastavak predanosti Sjedinjenih Država sigurnosnim sporazumima u jeku prijetnji Sjeverne Koreje, javlja BBC u četvrtak.

Tijekom predizborne kampanje Donald Trump je optuživao Južnu Koreju i Japan da ne plaćaju dovoljno za za američku vojnu potporu. Također je dao nazanake da bi im moglo biti dopušteno da se naoružaju nuklearnim oružejem. I Japan i Južna Koreja odbacili su tu ideju.

Za vrijeme kampanje Trump je također izjavio da je voljan razgovarati sa sjevernokorejskim čelnikom Kimom Jong-unom, što je u suprotnosti s dugogodišnjom američkom, južnokorejskom i japanskom politikom. Mattis će boraviti u Južnoj Koreji do petka i sastat će se sa svojim kolegom po dužnosti Hanom Min-koom i drugim dužnosnicima.

Pentagon je priopćio da će taj posjet “naglasiti predanost Sjedinjenih Država našim trajnim savezima s Japanom i Republikom Korejom i dodatno osnažiti suradnju SAD-a, Japana i Republike Koreje u području sigurnosti”.

Mattis je rekao novinarima da će u Seulu razgovarati o planiranom razmještanju američkog raketnog obrambenog sustava u Južnoj Koreji i sjevernokorejskom nuklearnom programu. Njegov posjet dolazi u vrijeme intenziviranja prijetnji Sjeverne Koreje da je spremna pokusno ispaliti novu interkontinentalnu balističku raketu.

Related Posts