Matt Kibbe: Hrvatski je porezni sustav – samoubojstvo!

Današnjem Večernjem listu intevju na temu poreza je dao Matt Kibbe, ugledni američki lobist, pripadnik republikanskog pokreta Tea party. Tea Party je pokret za osobne slobode, fiskalnu odgovornost i povratak ustavnih ograničenja moći državnog aparata. Zajednica je to koja se poziva na liberalne te libertarijanske političke ideje i, na sreću, ima stvarni utjecaj na američku političku scenu.  

“Nisam protiv jednostavnog poreznog sustava kojim će se financirati osnovne funkcije države. Unatoč mnogim teorijama, vjerujem da visoki porezi i komplicirana porezna struktura najviše pogađaju siromašne i radničku klasu jer zaustavljaju rast i stvaranje novih radnih mjesta. Insajderi s dobrim političkim vezama uvijek će uspjeti izbjeći plaćanje visokih iznosa poreza pa tako najveći teret pada na radničku klasu i investitore, što rezultira manjim direktnim investicijama i manjim brojem novih radnih mjesta.” istakao je te dodao kako “državna kontrola i velika javna potrošnja nisu recept za uspjeh niti će potaknuti ekonomski rast u Hrvatskoj. Toga su svjesni svi, ali nažalost političari su pod utjecajem moćnih skupina koje inzistiraju na zadržavanju statusa quo. Jedini način da bi se prekinulo favoriziranje insajdera je da građani sami rade pritisak kroz medije, društvene mreže i prosvjede. Organizirajte se, informirajte, progovorite i tako ćete osigurati da se Hrvatska transformira u državu rasta i mogućnosti.

Osvrnuo se i na pitanje ekonomskih sloboda prezaduženih građana te rekao kako je “”veliki javni dug realna  prijetnja ekonomskoj budućnosti Hrvatske. Zbog financiranja duga bit će stavljen i veliki pritisak na povećanje poreznih stopa i sličnih odluka koje uništavaju ekonomski rast. Jedini način da Hrvatska napravi zaokret je involviranje građana u javnu diskusiju kako bi se stvorio pritisak. Treba prozvati i smijeniti političare koji su odgovorni za neodgovornu potrošnju novca poreznih obveznika.”

“Porezi koje ste nabrojili kažnjavaju porezne obveznike, a uništavaju rast. Tim poreznim stopama propustit ćete sve prilike, a mlade ljude otjerati iz Hrvatske u države u kojima mogu raditi, stvarati i napredovati. Ti su porezi na neki način nacionalno ekonomsko samoubojstvo!” poentirao je i istakao kako je državni intervencionizam smrt za gospodarski rast i inovaciju. Predložio je flat tax.

*Matt Kibbe jedan je od najutjecajnijih zagovornika male države i slobodnog tržišta, a na američkom Capitol Hillu igra ulogu važnog lobista kao član moćne inicijative FreedomWorks. Koautor je “Tea Party Manifesta”, bestsellera iz 2010. Razgovarali smo u Zagrebu, koji je posjetio u organizaciji Centra za obnovu kulture, domaćina Free Market Road Showa.