Marokanske vlasti su prošli mjesec uhitile mlađeg brata Abauda

Marokanske vlasti prošli su mjesec uhitile Jasina Abauda, mlađega brata Abdelhamida Abauda, za kojega se vjeruje da je organizator prošlotjednih napada u Parizu, izvijestila je u petak marokanska služba sigurnosti.

Vjeruje se da je Abdelhamind Abaud (28), Belgijanac marokanskog porijekla, osmislio i organizirao prošlotjedne napade u kojima je u Parizu ubijeno 129 osoba. Ubijen je u srijedu u policijskom napadu na zgradu u pariškom predgrađu. Jasin je uhićen prošli mjesec po slijetanju zrakoplova u Agadir, rodni grad njegova oca i otad je u pritvoru, kazao je za Reuters marokanski sigurnosni izvor, koji je želio ostati anoniman. “U pritvoru je oko mjesec dana”, potvrdio je neimenovani izvor. Nije poznato je li Abdelhamidov mlađi brat povezan s njegovom ekstremističkom ćelijom u Europi. Izvor nije želio govoriti o pojedinostima uhićenja Jasina Abauda.

Francusko državno odvjetništvo objavilo je u petak identitet žene koja se raznijela eksplozivom u policijskoj akciji u Saint Denisu gdje se skrivao Abdelhamid Abaud, mozak terorističkih napada u Parizu koji je također ubijen u toj operaciji i potvrđeno je da se radi o Hasni Aitboulahcen, Abaudovoj rođakinji.  Francuski mediji objavili su ranije da je u stanu pronađena putovnica na ime Hasne Aitboulahcen.

Francuska državljanka marokanskog podrijetla, 26-godišnja Hasna Aitboulahcen radikalizirala se i imala je teške odnose sa svojom obitelji, a okolina ju je smatrala ekscentričnom osobom, piše agencija AFP.  Dodaje da sada stručnjaci trebaju identificirati i tijelo treće osobe pronađene u stanu.  Analizom otisaka prstiju ranije je potvrđeno da je u srijedu u Saint Denisu, na sjeveru Pariza, u munjevitoj akciji francuske policije u zgradi u kojoj su se džihadisti zabarikadirali ubijen Abdelhamid Abaud. Poznat i kao Abu Omar al-Baljiki (“Belgijac”) on je objavljivao provokoativne tekstove na internetu, a u veljači je dao intervju za Dabiq, digitalni časopis Islamske države na engleskom jeziku. U njemu je rekao da je u Belgiju uspio ući s još dvojicom Belgijaca kako bi “provodili teror nad nevjernicima”.  U atentatima u Parizu 13. studenoga za koje je odgovornost preuzela Islamska država poginulo je 129 osoba, a 352 su ranjene.

You may also like

0 comments