Home Ekonomija Marko Jurčić: Postoje pozitivni pomaci

Marko Jurčić: Postoje pozitivni pomaci

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]HGK[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Savjetnik predsjednika HGK-a Marko Jurčić rekao je u Newsroomu kako znamo da smo pred ogromnim gospodarskim padom i da nas očekuje pad BDP-a, a u blagom rastu BDP-a u prvom kvartalu, ne vidi nešto relevantno.[/vc_column][/vc_row]

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek rekla je sinoć za N1 kako smo, prema izračunima i metodologiji instituta, već zakoračili u recesiju. Jurčić se slaže kako smo u recesiji i negativne pokazatelje ćemo tek vidjeti, no svi smo toga već svjesni. “Nalazim pozitivno što smo ranije izašli iz lockdowna i što će ipak biti nešto turizma… Nije sve tako crno. Ima pomaka u pozitivnom smjeru koje nismo mogli zamisliti do prije par dana. Dobro je upozoravati što nas čeka, ali ne bih toliko naglašavao negativne stvari, pričanje o tome vodi do stvaranja psihoze i zaključavanja novčanika, da dovodimo do samoispunjavajućeg proročanstva”, rekao je, objasnivši da ako govorimo kako je sve negativno, tako bi zapravo i moglo biti.

Pohvalio je mjere Vlade za pomoć gospodarstvu. “Na redu je da se stave sredstva na raspolaganje tvrtkama kako bi se povećala likvidnost. Zanimljiva je mjera skraćenog radnog vremena, pomoći će tvrtkama u proizvodnji i izvozu. Ta mjera, plus financiranje HAMAG-a, komercijalnih banaka su alati koje trebamo koristiti do kraja godine dok ne krenu sredstva iz EU-a”, rekao je. Podržava i jednogodišnji moratorij bez naknada, uz nižu kamatnu stopu.

Skraćeno radno vrijeme je, kaže, mjera koje je zaista pozitivna i usmjerena prema proizvodnji – prerađivačkim tvrtkama i izvozno orijentiranim. “One predstavljaju dio gospodarstva koji će se prije izvući. To rade i druge zemlje kako bi zadržale svoje industrije… Usmjerena je prema svima, iako je istina da će veliki to lakše koristiti. Oni koji su bili pod najvećim udarom – ugostitelji, neće to koristiti…”, govori i ističe kako je mjera dobra ako želimo zadržati ono najzdravije – proizvodnju.

“Vjerojatno jesu učinjene greške, u hodu su se prilagođavali, ali imali smo zakone i primjenu brže od drugih u Europskoj uniji i mislim da je tvrtkama to pomoglo. Vlada se već zadužila na našem tržištu, zadužit će se i vani. Je li moglo ranije, možda je. Lako je biti general nakon bitke”, prokomentirao je Jurčić za N1.

Related Posts