Markit: Zakočen rast industrijske proizvodnje u eurozoni

Slabiji priljev novih inozemnih narudžbi zakočio je rast aktivnosti u industriji eurozone u travnju, što proizvođači dovode u vezu s jačim eurom, navodi londonska tvrtka Markit u srijedu u najnovijem izvješću, izdvajajući među utezima i kontinuirane probleme u opskrbi.
Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone pao je u travnju za 0,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 56,2 boda, utvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Time je njegova vrijednost snižena za 0,2 boda u odnosu na početnu procjenu.

“Iako je rast zamjetno usporio u odnosu na početak godine, prosinački je rezultat bio najbolji u više od 20 godina koliko se prikupljaju podaci za potrebe istraživanja i tempo rasta aktivnosti bio je nesumnjivo neodrživ”, tumači glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

“Proizvodnju su u međuvremenu zakočila ograničenja u opskrbi, uključujući manjak sirovina, kašnjenje dobavljača pri isporuci i manjak radne snage”, dodaje Williamson.

Sporiji rast aktivnosti u prošlom mjesecu rezultat je u prvom redu najslabijeg priljeva novih narudžbi od kraja 2016. godine, uključujući i nove narudžbe za izvoz, konstatiraju u Markitu.

“Pojedine kompanije dovele su to u vezu s jačanjem eura u posljednje vrijeme, naročito prema dolaru”, navode u izvješću.

Izdvajaju također štrajkove, loše vremenske prilike i neuobičajeno učestala bolovanja, predviđajući stoga poboljšanje budući da bi u predstojećem razdoblju neki od tih problema trebali uzrokovati manje problema.

Među mogućim rizicima ističu pak strah od trgovinskih ratova i od Brexita.

“Iako je aktualni tempo rasta još uvijek solidan, trend istraživanja u predstojećim mjesecima dat će nam važne naznake o razmjerima eventualnog slabljenja potražnje i o tome u kojoj mjeri dužnosnike treba zabrinuti zdravlje ekonomije”, zaključuje Williamson.

You may also like

0 comments