Markit: Posustale industrijske aktivnosti u eurozoni

Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone posustale su u kolovozu, utvrdila je u četvrtak londonska tvrtka Markit, upozoravajući da slabiji priljev novih narudžbi nagovješćuje nastavak trenda slabljenja i u rujnu.

Indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone kliznuo je u kolovozu na 51,7 bodova, s 52 boda koliko je iznosio u srpnju, pokazalo je zaključno izvješće londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Time je Markit neznatno izmijenio početnu procjenu njegove vrijednosti za kolovoz koja je iznosila 51,8 bodova. “Rezultati industrijskih kompanija u eurozoni u kolovozu pokazuju znakove kolebanja, koji signaliziraju moguće daljnje slabljenje rasta u idućim mjesecima”, ističe glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

“Rast je oslabio na najnižu razinu u tri mjeseca ali još se drži unatoč neizvjesnosti koju je prouzročila britanska referendumska odluka o izlasku iz Europske unije”, dodaje Williamson.

Upozorava ipak kako najslabiji priljev novih narudžbi u godinu i pol dana signalizira da bi rast industrijskog sektora u rujnu mogao dodatno oslabiti, napominjući kako nepotpuni podaci “navode na zaključak da su za slabiji rezultat u stavci knjiga narudžbi odgovorni jači euro i smanjena prodaja u Veliku Britaniju”.

U Markitu izdvajaju i velike razlike u izvedbi vodećih gospodarstava eurozone u prošlom mjesecu. “Rezultati u regiji ponovo su zabrinjavajuće neujednačeni, uz sjeverne zemlje, uključujući Njemačku, Nizozemsku i Austriju, u ulozi glavnih pokretača rasta, dok je u ostalim zemljama situacija prigušena. U Francuskoj i Italiji aktivnosti bilježe pad, u Grčkoj stagniraju a u Španjolskoj i Irskoj rast je najslabiji od sredine 2013.”, konstatiraju u izvješću.

You may also like