Markit: Poslovna aktivnost eurozone ostala na najvišoj razini

Rast poslovnih aktivnosti u eurozoni u svibnju se zadržao na najvišim razinama u šest godina, crpeći podršku u novim narudžbama i poslovima, pokazalo je konačno izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.

Ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji objedinjuje proizvodni i uslužni sektor 19-člane eurozone, u svibnju je iznosio 56,8 bodova, kao i u travnju, pokazalo je izvješće IHS Markita. Londonska tvrtka bavi se prikupljanjem i obradom podataka s tržišta temeljem kojih izrađuje odgovarajuće indekse.

Iz Markita, čije je izvješće prenio britanski BBC, poručuju da su vodeća dva gospodarstva – Njemačka i Francuska – glavni motori toga rasta. U slučaju Njemačke glavni je pokretač bio proizvodni sektor, dok su u Francuskoj to bile uslužne aktivnosti.

Nadalje, iz londonske tvrtke napominju da su svibanjske razine indeksa nova potvrda da gospodarstvo eurozone u cjelini bilježi snažno drugo tromjesečje. “Konačne vrijednosti indeksa pridružuju se sve duljem nizu naznaka da eurozona bilježi snažan drugi kvartal, sukladan stopi rasta od 0,7 posto”, kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson. Ukupni indeks PMI iznad je 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada aktivnosti, od sredine 2013. godine.

Proizvodne aktivnosti bile su prilično snažne u proteklom mjesecu. Rast potražnje povećao je potrebu za novim kadrovima a time, kako kažu u Markitu, rezultirao najbržim rastom zapošljavanja u proteklih deset godina. “Uz tempo otvaranja novih radnih mjesta koji je među najsnažnijima u proteklih deset godina, oporavak također postaje održiviji budući da bi se poboljšano stanje na tržištu rada trebalo pretočiti u veću osobnu potrošnju”, dodaje Williamson.

You may also like