Home Ekonomija Markit: Narasla industrijska aktivnost u EU

Markit: Narasla industrijska aktivnost u EU

by Agencije

Tvorničke aktivnosti u eurozoni u travnju su blago ojačale, nadmašivši ranije procjene, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje londonske tvrtke Markit, signalizirajući tako anemičnu godišnju stopu rasta aktivnosti u sektoru proizvodnje 19-članog gospodarstva.

Indeks menadžera nabave (PMI) u sektoru proizvodnje eurozone u travnju je uvećan na 51,7 bodova, s 51,6 bodova u prethodnom mjesecu, pokazali su konačni podaci londonske istraživačke tvrtke Markit koja izrađuju taj indeks.

Vrijednost mu je bolja od ranije projiciranih 51,5 bodova, a drži se također i dalje iznad dugoročnog prosjeka od 51,4 boda. Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti. “To istraživanje signalizira anemičnu godišnju stopu rasta u sektoru proizvodnje od nešto ispod jedan posto, što je upola manje u usporedbi s dinamikom zabilježenom u mjesecima prije najnovijeg usporavanja”, kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Dodao je kako podaci iz najnovijeg istraživanja stoga zasad ne pokazuju da poticajne mjere Europske središnje banke (ECB) ili slabiji euro pomažu oživljavanju proizvodnog sektora, makar na razini eurozone u cjelini. Gospodarstvo eurozone, prema preliminarnim podacima Eurostata, objavljenima u petak, u prvom je tromjesečju ostvarilo rast od 0,6 posto prema prethodna tri mjeseca, dvostruko veći u usporedbi s 0,3 posto u zadnjem kvartalu lani, podsjeća Reuters.

Izvješće Markita ukazuje na mješovitu sliku među vodećim gospodarstvima eurozone. Snažan rast proizvodnih aktivnosti u netom završenom mjesecu zabilježen je u Italiji i Španjolskoj, a znakove oživljavanja pokazao je i njemački sektor proizvodnje, dok je francusko gospodarstvo zabilježilo najoštriji pad tvorničkih aktivnosti u zadnjih godinu dana.

U Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, PMI za proizvodni sektor u travnju je uvećan za puni indeksni bod, na 51,8 bodova, najvišu razinu u tri mjeseca. Pokazao se, međutim, ipak nešto lošijim u usporedbi s 51,9 bodova, koliko se procjenjivalo u prvim projekcijama.

Talijanski proizvodni sektor u travnju je zabilježio najbrži rast u četiri mjeseca, zahvaljujući jačem rastu proizvodnje, novih narudžbi i izvoznih narudžbi. PMI u sektoru proizvodnje trećeg po veličini gospodarstva eurozone u travnju je dosegnuo 53,9 bodova, nakon 53,5 bodova u prethodnom mjesecu. Tvorničke aktivnosti u Španjolskoj, četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone, u travnju su dodatno, premda blago ubrzale. Ključni je čimbenik bilo oštro i izrazitije povećanje proizvodnje pa je PMI blago uvećan, na 53,5 bodova, s 53,4 boda u ožujku, pokazalo je izvješće Markita.

U francuskom gospodarstvu, drugom po veličini u eurozonii, indeks PMI još je dublje pak zaronio ispod razine od 50 bodova, koja dijeli rast od pada aktivnosti. Razlog tomu je tvrdokorno slaba potražnja koja pogađa taj sektor, pri čemu je ona iz inozemstva bila najslabija od ožujka 2013. godine. U travnju se PMI spustio na 48 bodova, sa 49,6 bodova u ožujku. Također je nešto slabiji od očekivanih 48,3 boda.

Related Posts