Markit – Gospodarstvo eurozone usporilo u prosincu

Poslovne aktivnosti u privatnom sektoru eurozone blago su usporile u prosincu, zadržavši se ipak nadomak najviše razine u četiri i pol godine, pokazalo je u srijedu izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.

Preliminarni ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji objedinjuje proizvodne i aktivnosti uslužnog sektora 19-članog gospodarstva, skliznuo je u prosincu za 0,2 indeksna boda u odnosu na prethodni mjeseci i iznosio je 54 boda. Drži se tako i dalje znatno iznad 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada aktivnosti. “Gospodarstvo eurozone bilježi prilično solidan završetak 2015. godine”, kazao je u priopćenju glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Napominje ipak da će dužnosnike “vjerojatno razočarati relativno umjeren tempo rasta i izostanak inflatornih pritisaka” kada se uzmu u obzir razmjeri poticaja i stupanj gospodarskog oporavka, kazao je Williamson. Istodobno, “premda je PMI skliznuo u prosincu, četvrti kvartal u cjelini zabilježio je najveći rast poslovnih aktivnosti u četiri i pol godine”, zaključuje glavni Markitov ekonomist prema priopćenju.

Europska središnja banka (ECB) pokrenula je u ožujku nezapamćeno izdašan paket poticajnih mjera, no pojedini su analitičari mišljenja da još puno toga ostaje za učiniti s obzirom da je inflacija – kao odraz potrošačke potražnje – znatno niža od u ECB-u zacrtanih ‘nešto ispod dva posto’. Godišnja stopa inflacije u 19-članoj eurozoni u studenome je iznosila 0,2 posto, prema danas objavljenim podacima Eurostata. Preliminarna procjena pokazivala je rast od 0,1 posto.

Glavni ekonomist Markita napominje da izvješće o indeksu PMI navodi na zaključak da je u četvrtom kvartalu gospodarstvo eurozone poraslo po stopi od 0,4 posto, što bi u konačnici rezultiralo rastom gospodarstva od 1,5 posto u 2015. godini. “Najviše od svega ohrabruje jačanje tempa otvaranja novih radnih mjesta, i to na najvišu razinu od proljeća 2011., što će, nadamo se, utrti put ozbiljnijem smanjenju stope nezaposlenosti od početka 2016.”, kazao je.

Dodaje također kako takvo jačanje tempa sugerira da bi gospodarski rast mogao ubrzati u idućim mjesecima. Promatrano po zemljama, najveći izvoznik Njemačka zabilježio je najsnažniji tromjesečni rast u posljednjih godinu i pol, pokazalo je izvješće Markita. Podaci iz istraživanja sugeriraju jačanje rasta najvećeg gospodarstva eurozone, na 0,5 posto u četvrtom kvartalu.

U Francuskoj je pak ukupna ekonomska aktivnost ojačala najslabije od kolovoza, samo 0,2 posto u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju. Daljnje usporavanje do gotovo stagnacije u prosincu “nije dobra vijest za godinu koja dolazi, ponajprije u posustalom sektoru usluga”, dodao je Williamson, Francusko gospodarstvo, posebno u sektoru usluga, u studenom su pogodili strašni teroristički napadi izvedeni u Parizu 13. studenoga u kojima je smrtno stradalo 130 ljudi, podsjeća AFP.

You may also like