Mario Strinavić: Stvarajući privatni dug, FINA ubija poduzetnički duh građana Hrvatske

Povodom izviješća FINA-e prema kojemu svakoga mjeseca raste broj blokiranih građana, ali i ukupnoga duga hrvatskih građana za komentar smo zamolili jednoga od lidera udruge Blokirani, Maria Strinavića.

“Uloga FINA-e u stvaranju privatnog duga je velika s obzirom koliko dobijamo informacija sa terena o duplim ovrhama koje FINA provodi. Za Finu možemo komotno reći da je ona represivni aparat države u naplati.Nije bio jedan slučaj da FINA provede ovrhu bez provjere vjerodostojnosti isprave po kojoj je izvršena ovrha. Kako FINA to ne provjerava tako nitko ne provjerava i FINA-u.Nitko nam nikada nije dao odgovor zašto i na osnovi čega se FINA oglušila na odredbe OZ i napravila obustavu Ovrhe nad novčanim sredstima ako je nastupila apsolutna zastara premda je to prema Ovršnom zakonu iz 2005,2008,2012 trebala napraviti. FINA je državna tvrtka i dužna je provoditi zakone, ali u ovom slučaju država ih je donosila i automatski kršila, a krši ih i danas initko ta to ne odgovara zato što ih nitko niti ne kontrolira.

Ovršni zakon i njegova produžena ruka FINA nije naštetila samo građanima nego i gospodarstvu, malom i srednjem poduzetništu, ona idrektn utječe na stvaranje negativne poduzetničke klime, jer razmislite da jedan stranac dođe u Hrvatsku investirati i da ga netko blokira, da mu blokira apsolutno sva sredstva za rad što kod nas nije rijedak slučaj. Reda u poslovanju mora biti i Ovršni zakon treba postojati i hvala bogu da je tu, ali kod nas je taj zakon donesen za određene interesne skupine za vlastito bogaćenje a od toga najmanje imaju koristi vjerovnici i dužnici. Zakoni moraju rješavati probleme ne ih i generirati i svima mora bit jasno da nekog znakovitijeg rasta BDP-a neće biti dok god je na snazi ovakav Ovršni zakon jer se mi ne možemo samo uzdati u rast proizvodnje, a zanemartivati potrošnju, ljudi nemaju za osnovne životne potrebe i u tome je problem”, rekao je u razgovoru za Energypress Strinavić.

Podsjetimo, krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 48.014 blokiranih poslovna subjekta s 28,08 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, a u blokadi su bili i računi 322.702 građana s ukupno 33,3 milijarde kuna nepodmirenih dugovanja, pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavila Financijska agencija (Fina).

You may also like