Mario Petrović: Vrlo dobra ocijena, mali pomak i za kulturu dijaloga

Kako nije angažiran niti u jednoj političkoj kampanji na ovim izborima, rasplet jučerašnje debate na svom je profilu društvenih mreža komentirao Mario Petrović, stručnjak za odnose s javnošćusuvlasnik agencije Millenium i vlasnik Edward Bernays, prve Visoke škole za komunikacijski menadžment. Njegove dojmove prenosimo u cijelosti.

“Debata koju smo imali prilike gledati bila je očekivano komunikacijski kvalitetna. I Plenković i Milanović pokazali su da su snalažljivi govornici te da se odlično snalaze u oratorskom nadmetanju. Sadržajno također možemo biti zadovoljni iako je većina odgovora u biti očekivana i već smo ih mogli cuti kroz razne izvedbe izjava ili intervjua. Obojica su profitirala kroz svoj nastup samim time sto su zadržali mirnoću i suzbili svoju potencijalnu agresivnost, iako se to u biti vise odnosi na Milanovića.

Plenković je u dužim formama bio svojevrsna nepoznanica pa bi smo mogli reci da je vrlo kvalitetno odradio svoj prvi veliki javni nastup kao predsjednik HDZ-a.

Ako govorimo o zamjerkama možemo istaknuti nekoliko. Milanović je bio vidno nervozniji tijekom cijelog sučeljavanja, dok je Plenković bio vidno opušteniji i vise se smiješio te tako ostavljao minimalno bolji dojam. S druge strane Plenković je samo u jednom trenutku izgubio nit i to kod nadmetanja oko bivše Milanovićeve PR savjetnice Bardic (očito nedostatak informacija).

U dosta pitanja činilo se da se Milanović brani i da je Plenković bolje odradio replike pa smo tako u nekoliko navrata imali Milanovićevo slijeganje ramena i sirenje ruku kao poruku da vise nema sto dodati. Takvom neverbalnom komunikacijom Milanović je ustvari slao pogrešne signale da je Plenković zaključio tu seriju replika i odnio pobjedu. Iako vjerujem da je njegova namjera bila u stvari u potpunosti suprotna kao i kod konstantnog okretanja i gledanja u protivnika za vrijeme obraćanja. Nešto slično smo vidjeli u debati između dva predsjednička kandidata kada se Kolinda obraćala izravno Josipoviću. No, čini se da je to kod Milanovića bilo malo usiljeno i prenaglašeno.

Ukupno je Plenković možda bio vise zatvoren u komunikaciji i često je izbjegavao sučeljavanje pogledima s Milanovićem. No, u odgovorima je Plenković bio puno tečniji iako je Milanović upotrebljavao jednostavniji jezik, očito kako bi se približio sto širem sloju birača. Sve u svemu (subjektivno rečeno) Plenković je kao novak u ovakvim nastupima možda za mrvicu djelovao iskrenije i spontanije u nekim odgovorima i replikama. Kod Milanovića također možemo pohvaliti sam ulaz u debatu gdje je vrlo vješto ishvalio svog protivnika i time usmjerio daljnji smjer debate u pozitivnom smjeru.

Kod zaključnih rijeci i općenito u zadnjih desetak minuta sučeljavanja Plenković je bio neposredniji i činio se potpuno opušten pa je tako i završno obraćanje odradio kvalitetnije. Ako bi smo morali dati neku procjenu u postotcima onda bi zaključno to bila mala prevaga za Plenkovića 52:48. Sve u svemu dobra pa cak i vrlo dobra najava nadolazeće kampanje. Rekao bih da su ovakva sučeljavanja neophodna u današnje vrijeme kada je oko nas birača kakofonija informacija. Nadamo se da je ovo samo jedno u nizu. Ocjena same debate: vrlo dobar. Mali pomak i za kulturu dijaloga”, zaključio je Petrović na svom Facebook profilu na kraju pohvalivši voditelja za izvrsnu organizaciju debate.

You may also like