Marine Le Pen zamrznula funkciju u stranci najavljujući pobjedu

Kandidatkinja francuske krajnje desnice na predsjedničkim izborima Marine Le Pen, koja se kvalificirala za drugi krug, izjavila je u ponedjeljak navečer da “oni mogu pobijediti i da će pobijediti” te ujedno najavila da privremeno zamrzava dužnost predsjednice Nacionalne fronte.

Najavljujući na tv France 2 svoju pobjedu na izborima Le Pen je objavila da privremeno napušta mjesto predsjednice Nacionalne fronte kako bi se posvetila okupljanju Francuza prije drugog izbornog kruga te je napala svog protivnika najavom da će “uskoro rastjerati maglu koja okružuje njegov program”. Komentirajući ispitivanje za drugi krug, koji Emmanuelu Macronu daje 60 posto glasova prema 40 u njezinu korist, ona je dodala da “je malih deset posto glasova ostvarivo”. “Ništa u Macronovom planu ni u njegovom ponašanju ne pokazuje ni najmanji dokaz ljubavi za Francusku”, ustvrdila je čelnica ekstremne desnice.

Macron se u svom govoru nakon prvog kruga izbora predstavio kao kandidat domoljuba protiv nacionalista. “Ja sam kandidatkinja zaštite Francuza”, rekla je Le Pen i dodala da se nada najvećem mogućem okupljanju domoljuba protiv predstavnika globalizacije. Ona je ocijenila da izbori 7. svibnja predstavljaju neku vrstu referenduma u kojem Francuzi biraju između “Francuske ili … drugog, nestajanja, iščeznuća Francuske”.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin optužio je u ponedjeljak kandidatkinju krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima Marine Le Pen za novu vrstu negiranja holokausta odbacujući odgovornost naroda i vlada u holokaustu. “Poruka koja vrlo često stiže iz nedavnih političkih izjava je krajnje zabrinjavajuća. I posvuda je ta poruka ista i glasi ‘nismo odgovorni za holokaust, nismo odgovorni za istrebljenje židova unutar naših granica'”, rekao je Rivlin u govoru na obljetnicu sjećanja na 6 milijuna židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

“Kandidatkinja za francuske predsjedničke izbore je zanijekala odgovornost Francuske za deportaciju židova u nacističke koncentracijske logore”, rekao je Rivlin prigodom dana obilježavanja holokausta.

Marine Le Pen, koja se kvalificirala za drugi krug francuskih predsjedničkih izbora, rekla je 9. travnja da Francuska “nije odgovorna za Vel d’Hiv”, uhićenje i deportaciju 13.000 židova u Parizu 1942. Le Pen je bilo postavljeno pitanje o odluci predsjednika Jacquesa Chiraca da u srpnju 1995. prizna odgovornost Francuske za masovna hapšenja.

Izrael je izjave Marine Le Pen nazvao “oprečnima povijesnoj istini”. “Poricanje odgovornosti za zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata predstavlja novu vrstu poricanja holokausta, razorniju i opasniju od do sada poznatih poricanja”, zaključio je izraelski predsjednik.

Francuski predsjednik Francois Hollande u ponedjeljak je pozvao birače da u drugom krugu izbora za njegova nasljednika podrže centrista Emmanuela Macrona i upozorio je na opasne posljedice eventualne pobjede čelnice krajnje desnice Marine Le Pen. “Prisutnost krajnje desnice u drugom krugu izbora predstavlja rizik za državu”, rekao je Hollande u televizijskom nastupu.

“U pitanju su temelji Francuske, njezino jedinstvo, članstvo u Europi i mjesto u svijetu”, istaknuo je. Dodao je da će glasati za svog bivšeg ministra gospodarstva Macrona jer će on najbolje ujediniti francuski narod. Macron je bio ministar u Hollandeovoj vladi do kolovoza prošle godine kad je podnio ostavku usred mandata i osnovao vlastitu političku stranku.

Podršku 39-godišnjem bivšem investicijskom bankaru koji bi mogao postati najmlađi francuski čelnik u povijesti dali su i socijalist Benoit Hamon i konzervativac Francois Fillon, njegovi protivnici u prvom krugu izbora.

Francuski konzervativni predsjednički kandidat Francois Fillon, koji u nedjelju nije uspio ući u drugi krug izbora, u ponedjeljak je objavio kako odustaje od bilo kakve istaknute uloge u svojoj stranci uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u lipnju.

Fillon je 63-godišnji bivši premijer koji je slovio kao favorit za budućeg francuskog predsjednika do kraja siječnja ove godine, kad su u javnost izašle optužbe da je svojoj supruzi i djeci plaćao javni novac za fiktivne poslove.

Te su afere uništile njegov kredibilitet, pogotovo stoga što je predlagao implementaciju šok terapije kroz rezove u državnom sektoru i radničkim pravima. Fillon je stavljen pod službenu istragu, no odbijao je pritisak unutar svoje stranke da odustane od svoje kandidature kao što je obećao. Na kraju je u prvom krugu izbora završio treći s manje od 20 posto glasova.

U izjavi nakon sastanka republikanskog vodstva Fillon je naglasio kako su parlamentarni izbori idući izazov za njegovu stranku i da je siguran da će ona na njima dobro proći, no da on na njima neće sudjelovati. “Ova borba je sada u vašim rukama”, poručio je stranačkim kolegama.

“Više nemam vjerodostojnost za borbu na vašoj strani”, dodao je taj francuski političar koji je i dalje pod istragom zbog zloupotrebe sredstava poreznih obveznika.

You may also like