Marijana Mijić: Sretno, mandataru

Nakon užasne i, hvala Bogu, kratke predizborne kampanje te iznenađujućih i ohrabrujućih rezultata parlamentarih izbora uslijedili su pregovori o sastavljanju nove vlade. Pregovori nisu trajali toliko dugo koliko se nama činilo. Normalno je da pregovori između opcija s različitim programima potraju i daleko više od mjesec i pol dana koliko su trajali pregovori između HDZ-a, SDP-a i Mosta.

Zašto se nama činilo da traju cijelu vječnost? Jer su se sudionici pregovora u apsolutno svemu slagali i nitko osim njih nije vidio valjani razlog zašto se nastavlja ta zamorna i dozlaboga dosadna trakavica. Metkovska mlada svoju je čistu djevičansku ruku u još jednom obratu svojstvenom tinejdžerskim djevama u nevolji odlučila dati sijedom frajeru tupa pogleda i uma pa kom’ pravo kom’ krivo. Njihovo čedo, naš novi nestranački mandatar, Tihomir Orešković, ili je iznimno hrabar čovjek, ili nema pojma u koju je kašetu brokava upao, ili ga jednostavno nije briga. Kako god bilo, treba mu zaželjeti puno sreće i uspjeha jer o tome što on uspije iskamčiti od lijenih stražnjica uhljebljenih u hrvatskoj izvršnoj vlasti ovisi budućnost sviju nas.

Tihomir Orešković čovjek je impresivnog životopisa i svi oni koji mu se ovih dana u Hrvatskoj rugaju ne mogu se po iskustvu i uspjehu u poslu s njim staviti u istu rečenicu. S ovakvim tipom za kormilom, možda ovaj naš brod skrene prema nekim mirnijim lukama gdje su burni jedino trgovina i transfer robe i putnika, a voda u mirnom i stabilnom toku ide na naš mlin.

Na plećima novog mandatara i budućeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske ogromna je odgovornost, a pred njim neviđeno težak posao. No, voditi državu nije isto što i voditi tvrtku, ma koliko veliku. U svakoj tvrtki koja drži do sebe točno se zna, imenom i prezimenom, tko je odgovoran za svaki uspjeh ili neuspjeh. U državi, barem ovoj našoj lijepoj, baš i ne. Stoga ostaje za vidjeti hoće li se i kako Orešković u tom kaosu snaći.

Da Tihomir Orešković sam sastavlja vladu birajući ljude za koje on smatra da su pravi za posao koji trebaju obavljati, možda bismo se mogli kladiti na uspjeh, no, vladu će ipak sastaviti metkovska uvrijeđena mlada i njen frajer tupa pogleda. Stoga mandatar, osim što će doživljavati divljački otpor od strane sindikata, udruga i ostalih sisača proračuna, može očekivati da će mu kajle podmetati i ‘njegovi’ ministri.

Odgovornost koju je prihvatio Tihomir Orešković višeslojna je. Osim što su prijašnje HDZ-ove i SDP-ove vlade u korist svojih glasačkih mašinerija u potpunosti devastirale dio države koji je u stanju stvoriti dodanu vrijednost, kao prvi hrvatski premijer iz realnog sektora, ali i predstavnik hrvatske dijaspore, Orešković će se morati dobrano potruditi želimo li ikad više na čelu države imati nekog tko zna kako realni sektor funkcionira i želimo li ublažiti neopravdanu i nepravednu netrpeljivost prema hrvatskoj dijaspori, piše portal Slobodna.me.

Nije još ni preuzeo ulogu premijera, a sindikati su ga već napali da je predstavnik krupnog kapitala. Osim što, ako ga sindikati napadaju, mora da je čovjek stvarno dobar u onome što radi, kapital, pa i onaj krupni, obično je rezultat kombinacije inovativnosti, kreativnosti, talenta i bezbroj prekovremenih sati teškog rada. Ako će Tihomir Orešković taj recept primijeniti na vođenje države, može nam biti samo bolje. Zato mu trebamo svi skupa zaželjeti puno sreće i da mu u radu ne smetaju previše članovi stranaka čijeg je dogovorenog braka neočekivani plod.

You may also like

0 comments