Home Ekonomija Marić: Uskoro počinje prodaja javnih poduzeća

Marić: Uskoro počinje prodaja javnih poduzeća

by Agencije

Gost Dnevnika N1 bio je ministar financija Zdravko Marić.

Najavljenu mirovinsku reformu, već danas se moglo čuti, iz HDZ-a nisu spremni podržati. Može li se tako raditi? Ono što smo rekli to je samo predlaganje. Uvijek će biti nezadovoljnih. Vlada je predala program reformi i smatram da ćemo biti kadri to sve provesti.

Očekujete li potporu unutar vladajuće koalicije? Da, naravno.

Može li biti probelma s Bruxellesom ako se ne provedu zacrtane reforme? Dobit ćemo uskoro prvi odgovor na program reformi. Hrvatska je i dalje u proceduri prekomjernog deficita i sigurno je da su svi koraci usmjereni tome da mi u neko doba izađemo iz toga. Očekujemo dijalog s Europskom komisijom. Za reforme smatramo da su potrebne ne samo radi EK nego smatramo da je potrebno napraviti strukturni iskorak kako bismo krenuli naprijed.

Na svakoj važnoj odluci se postavlja pitanje ima li Vlada potporu u parlamentu. Sigurno da ima određenih, da tako kažem, trzavica, ali usvojili smo proračun bez ikakvih problema. Tako i neke od ovih zakona. Što se tiče paketa reformi vjerujemo da ćemo biti kadri to sve provesti.

Može li proračun izdržati ako ne dođe do reforme mirovinskog sustava? Mirovine su jedna od dvije kategorije koje nismo smanjivali, ali određeni omjeri upućuju na potrebe korekcije. Na tom tragu su bile i prethodne vlade. Produljenje životnog vijeka stavlja pritiska na proračun. Korekcije će biti za osnaživanje aktivnosti. Imamo neke županije u kojima je omjer zaposlenih i umirovljenika ispod jedan. Potrebno je povećati zapošljavanje, ali i zadržati ljude što duže na tržištu rada.

Kako stoji punjenje proračuna? Imamo podatke za 4. mjesec. Porezni prihodi su u dobrom porastu. Recimo da smo na prošlogodišnjoj razini. Možemo bit zadovoljni, raste industrijska proizvodnja, trgovina na malo pa čak i građevina. U ostatku godine, počevši od turističke sezone, valja voditi računa o punjenju proračuna.

Iz kojih sektora će prvo biti prodavana poduzeća? Sve su to stvari koje su još na stolu i morat ćemo se strpiti. Ideja je da se u kratkom vremenu napravi iskorak i to mora biti signal… Ja bi rekao prve prodaje da kreću kroz mjesec do mjesec i pol dana.

Što je s ukidanjem stope na dohodak od 40 posto? Ja se ograđujem od svih spekulacija iz javnog prostora. Molio bih za malo strpljenja. Analiza poreznog sustava će biti vrlo brzo prezentirana – do ljeta. U slučaju poreza na dohodak ima dosta prostora za napredak. Moramo taj segnment učiniti boljim za poduzetnike. Ne gledamo izdvojeno segmente nego susav u cjelini.

Ostaje li Porezni uskok raditi kao dosad? Radio je dobro i ostat će u djelokrugu ministarstva, ali u kojoj ustrojstvenoj jednici… Prirodnije je da je vezano za poreznu upravu. Vrlo brzo ćemo imati rješenje. Službe za koje ja odgovaram treba dodatno snažiti i jačati. Moraju biti dobro umrežene s organima kaznenog progona, ali i s međunarodno, kaže za N1.

Related Posts