Marić se nada što manjim negativnim utjecajima na gospodarstvo

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak da je Agrokorov značaj u gospodarstvu velik, ali da se nada da će se pronaći određeno rješenje i da će svi mogući negativni efekti biti što manji.

To je ministar kazao nakon što je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u intervjuu Večernjem listu kazao da će kriza u Agrokoru imati skoro sigurno posljedice na bruto domaći proizvod (BDP), koje će biti posebno izražene ako se kriza bude rješavala po tzv. neurednom scenariju, no ako proces bude upravljan i koordiniran, posljedice bi mogle biti blaže.

“Teško je u ovom trenutku o tome govoriti. Mislim da bez obzira na ovo koliko već dugo traje, sigurno je dosta upitnika u ovom trenutku gledano iz gospodarske sfere, jer Agrokorov značaj u gospodarstvu je velik, puno je tu dobavljača i kompanija, ali se i dalje nadamo da će se pronaći određeno rješenje i da će svi mogući negativni efekti biti što manji”, ocijenio je Marić uoči sjednice Vlade, napominjući kako je ispred nas i turistička sezona i na to gledati treba ozbiljno.

Na pitanje novinara zna li se sada kolika su ukupna dugovanja Agrokora i koliko ima ukupno dobavljača, kazao je “to je i dalje privatna kompanija kojoj se treba obratiti za te brojke”, a da on kao ministar financija može reći samo ono što se tiče poreznog dijela te da porezne službe raspolažu sa tim podacima, a ponovio je i ranije izjave oko toga zašto Agrokor nije na listi poreznih dužnika.

“Za tu listu zakonom je točno propisano kada se nekoga kvalificira i uključuje na tu listu. Znači, ako nisu ispunjeni uvjeti, oni ili bilo koji drugi porezni obveznik tamo nisu”, kazao je Marić

Ministar je ponovio novinarima da se izuzima iz svih odluka vezanih uz aktualni slučaj Agrokor, bez obzira što zakon kojeg su definirali nije samo isključivo pisan za Agrokor, ali ne želi biti predmet rasprava niti da se fokus usmjeri na krivu stranu i ne razgovara o meritumu.

“Ja sam ministar financija, radim svoj posao i nigdje se ne sakrivam”, dodao je Marić.

Na pitanje ‘da li ga sve ovo oko Agrokora opterećuje kod obavljanja sadašnjeg posla?’ odgovorio je da “nema sad tu neke pretjerane tajne, kao i mnogi drugi slučajevi sigurno da za čovjeka stvari nisu tako lagane, ali naravno s njima se suočavam i funkcioniram normalno zajedno sa svojim suradnicima u ministarstvu financija”.

Naglasio je i da “ništa ne pati što se tiče javnih financija”, najavivši da će skoro predstaviti izvršenje proračuna za prva tri mjeseca ove godine u smislu prihodovne strane, u čemu će se vidjeti, kako je kazao, a sve službe porezne, carinske i ostale ministarstva financija rade svoj posao, da su sve stvari pod kontrolom i da se radi po zacrtanim planovima.

Na novinarsko pitanje ‘kako to da ste prije nekoliko tjedana rekli da Agrokor nema dugova prema državi’ Marić je zamolio da pažljivo prate rečenicu koju je oko toga izgovorio dodavši da i “dalje vrijedi institut porezne tajne pa ne mogu komentirat nikakve stvari”.

“To mi stvara dosta veliki problem, jer naravno ispada iz toga da nešto nije točno onako kako sam rekao. Dakle, ponavljam, jer sam tada morao demantirati one insinuacije i špekulacije o visokoj razini poreznog duga, ali u isto vrijeme sam rekao i da Porezna uprava radi sve zakonom predviđene procedure i procese kako bi pravovremeno naplatila porezni dug. I nitko, pa ni Agrokor ne uživa nekakav preferencijalni status. Na tome i dalje stojim i kada se o tome bude moglo govoriti to će na pravi način biti vidljivo”, kazao je Marić.

You may also like