Marić: Privatizacijski plan je pred izazovom

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) idućega bi tjedna trebao odlučivati o prodaji hotelske tvrtke Imperial, a mogla bi se nastaviti i privatizacija onih državnih tvrtki u kojima su ti procesi započeti, izjavio je u srijedu predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban, dok je tehnički ministar financija Zdravko Marić kazao da je privatizacijski plan pred izazovom.

Upravno vijeće CERP-a idućeg bi tjedna trebalo odlučivati o ponudi Valamar Riviere za kupnju 50,08 posto državnih dionica rapske hotelske tvrtke Imperial, a produljit će i rok za oko 60 dana za dostavu obvezujućih ponuda za dubrovačke Hotele Maestral, kazao je Boban uoči sjednice Vlade “Za dionice Imperiala stigla je u zadanom roku do 5. srpnja jedino obvezujuća ponuda Valamara, koji za to nude 260 milijuna kuna, što je nešto malo više od početno tražene cijene, te vjerujem da će Upravno vijeće CERP-a prihvatiti tu ponudu, najvjerojatnije idućeg tjedna, jer ovih dana imamo još nekih konzultacija oko toga u vladi”, objasnio je novinarima Boban.

Naglasio je i da su izuzetno zadovoljni pristiglom ponudom Valamara za dionice Imperiala. “Valamar je već poznat kao veliki investitor u hrvatskom turizmu te smo jako zadovoljni što su se javili s ponudom, to je ‘win-wini situacija”, ocijenio je Boban.

Kako je Vlada tehnička, novinari su pitali hoće li se nastaviti procesi privatizacije s rokovima i ciljevima koji su određeni prije dva-tri mjeseca. “Poslali smo dopis Vladi s pitanjima što bi u ovom trenutku i dalje DUUDI i CERP mogli raditi”, kazao je Boban.

“Sve ono što je početo, uključujući i očekivanje obvezujućih ponuda za dionice Hotela Maestral nastavit ćemo, a za neke druge projekte trebat će pričekati novu vladu”, poručio je Boban.

Za sada rok za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju 68,26 posto državnih dionica dubrovačkih Hotela Maestral po početnoj cijeni od 109 milijuna kuna, istječe 11. srpnja a ako se taj rok produlji za 60 dana, o čemu Upravno vijeće CERP-a odluku tek treba donijeti, sve bi se prolongiralo do otprilike 11. rujna, datuma koji se spominje i kao dan novih parlamentarnih izbora.

O nastavku privatizacijskih procesa, kojima bi se, među ostalim, trebao smanjiti i javni dug, novinari su uoči sjednice Vlade pitali i tehničkog ministra financija Zdravka Marića, koji je kazao kako je “plan sada pred određenim izazovom,. nešto smo uspjeli realizirati, a nešto će sigurno doći pod znak pitanja”.

Ponovio je kako je njegov osobni fokus da ovu godinu uspiju ne samo stabilizirati već i spustiti udio javnog duga u BDP-u. Ovih je dana objavljeno da je u prvom tromjesečju javni dug pao u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i to po prvi puta od 1999. godine. “Smatram da je to strašno dobra poruka kako za domaću javnost, jer to ipak znači i na domaćem tržištu niže potrebe za financiranje države, veće mogućnosti za gospodarstvo i građane, na kreditni rejting, a posljedično za cijenu zaduživanja svih nas, ne samo države nego i poduzetnika i građana”, istaknuo je Marić.

Što se tiče već dulje vrijeme najavljivanog zaduživanja na domaćem tržištu, Marić je kazao kako je ta transakcija danas otpočela i kako vjeruje da će biti uspješna. “Danas je transakcija otpočela, neću ništa unaprijed komentirati. Stvari idu u dobrom smjeru, pričekajmo, ja i dalje vjerujem da će transakcija biti uspješna”, zaključio je Marić.

You may also like