Marić: Nije zakonito dati plaću radnicima Uljanika iz državnog proračuna

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da je poznat stav Ministarstva financija vezan uz novu isplatu plaća radnicima Uljanika, dodavši da to nije stvar novca nego toga je li nešto moguće i zakonito.
Na pitanje novinara uoči užeg kabineta Vlade hoće li država osigurati plaću radnicima Uljanika za rujan, Marić je kazao da na tu temu nema ništa novo za dodati u odnosu na ono što je jučer rekao ministar gospodarstva Darko Horvat. Isto tako na konstataciju novinara da novaca nema odgovorio je: “Nije stvar novca, nego je stvar je li nešto moguće i zakonito i je li u skladu s nekim pravilima i procedurama. To smo rekli već nekoliko puta. Isto tako, danas pričamo u rujanskoj plaći, što će se promijeniti do listopadske plaće?”, zapitao je Marić.

Radnicima Uljanika, nakon više od tjedan dana prosvjeda krajem kolovoza, bile su isplaćene plaće za srpanj i kolovoz. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je kazao da će u 13 sati održati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o situaciji u Uljaniku. “Od jučer smo počeli polako pripremati da eventualni strateški partneri mogu ponaosob razmišljati o brodogradilištima u Puli i Rijeci. To je novitet koji ulazi u program restrukturiranja i mislim da ćemo na taj način puno lakše naći potencijalne strateške partnere”, izjavio je Horvat u srijedu. Na pitanje znači li to da bi se 3. maj mogao izdvojiti iz Uljanik grupe i tražiti neku svoju budućnost, Horvat je odgovorio potvrdno.

Ponovio je da se za Uljanik traži program restrukturiranja u skladu sa smjernicama Europske komisije te da je želja i dalje ista: oba brodogradilišta osposobiti za funkcioniranje na tržišnim načelima. Nacrt programa restrukturiranja u srpnju je poslan na odobrenje u Europsku komisiju, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije.

Saborski zastupnika Tulio Demetlika (IDS) upozorio je u srijedu u Saboru na dramatičnu situaciju u brodogradilištima i zatražio od Vlade da hitno pošalje u proceduru izmjene Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku kako bi se mogao primijeniti na Uljanik i 3. maj.

“Situacija u Uljaniku i 3. maju je iz dana u dan sve teža i radnici se pitaju hoće li za 10-ak dana dobiti plaću kako je to predviđeno kolektivnim ugovorom. Kanadski naručitelj otkazao je narudžbu za jedan brod i dao naznake da bi u roku dva tjedna moglo doći do otkazivanja ostalih naručenih brodova. Račun Uljanika je jučer ponovno blokiran, a sindikati najavljuju novi štrajk. Okolnosti u kojim Uljanik posluje su dramatične i Vlada hitno mora poduzeti mjere koje će spriječiti daljnje urušavanje poslovanja”, poručio je Demetlika u slobodnom iznošenju stajališta.

“Vlada odugovlači s mogućim rješenjima i dubi dragocjeno vrijeme. Nezainteresiranost i ignorancija koju Vlada pokazuju oko ovog problema dovest će u opasnost radna mjesta više od 4 tisuće radnika”, upozorio je. Zatražio je zato da Vlada pod hitno uputi u proceduru izmjene zakona takozvanog “‘lex Agrokor’ kako bi se on mogao primijeniti i na Uljanik i 3. maj čime bi se ta brodogradilišta spasila od stečaja.

You may also like

0 comments