Marić nije radio financijska izviješća; želi li Roglić preuzeti Agrokor

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je za Hinu poručio da financijska izvješća Agrokora nisu bila u njegovoj nadležnosti dok je bio zaposlenik koncerna te da ostalo ne može komentirati.

Na upit može li komentirati prozivke oko njegove eventualne odgovornosti s obzirom na optužbe iz ruske banke VTB, vjerovnika Agrokroa o nepravilnostima u vođenju poslovnih knjiga, ministar Marić za Hinu je kratko kazao: “Ne mogu to komentirati, ali u mojoj odgovornosti nisu bila financijska izvješća koncerna.”.

Prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev kazao je u srijedu, između ostaloga, da su problemi u koncernu nastali su zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga, za što su odgovorni vlasnici i menadžment i to u dužem vremenskom razdoblju.

Član SDP-ovog Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončič, pak, u srijedu navečer, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, kazao je da SDP poziva nadležne institucije u Hrvatskoj – Poreznu upravu, DORH i HANFA-u – da istraže postoje li kakve financijske makinacije oko Agrokorovih bilanci.

Odgovarajući na novinarski upit, Dončić je rekao i kako je vrlo velika odgovornost ministra financija Zdravka Marića koji je bio zadužen za financije u Agrokoru i ako se dokaže da postoje određene financijske makinacije oko friziranja Agrokovorih bilanci, postavlja se pitanje njegove odgovornosti i to ne samo zbog Agrokora.

Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico, potvrdio je u četvrtak ujutro da je aktivirao zadužnicu Agrokoru. “Da, pustili smo zadužnicu jučer ipak u drugom dijelu dana, nakon što su nam iz Agrokora kazali da više ne upravljaju plaćanjima”, kazao je Branko Roglić Indexu.

U srijedu je, podsjetimo, Roglić kazao: ‘Mi do jučer to nismo sigurno uradili. Sada sam na putu, pa ne znam točno što su radili moji u upravi. Vidjeli smo kamo to sve ide, pa smo prestali dostavljati robu Agrokoru još u prosincu kako dug ne bi rastao’.

 

You may also like