Marić najavio novi porez za vlasnike automobila


Jeli se odustalo od uvođenja poreza na nekretnine ili je riječ o odgodi, bilo je prvo i osnovno pitanje ministru financija Zdravku Mariću i u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskoga radija.
Porez na nekretnine se tiče svakog od nas jer je specifično za našu zemlju to što imamo visoki udio stambenog fonda u vlasništvu. O tom porezu se puno govorilo u prošlosti, dosadašnje vlade nisu razriješili tu problematiku, a kada je riječ o bilo kojem porezu, uvijek ima različitih mišljenja što treba uvažavati, ali i treba govoriti argumentirano, rekao je ministar i ponovio da je dosadašnji način oporezivanja imao svoje dobre strane, ali je prije svega nepravedan. 

S novim porezom će biti više reda u oporezivanju i bit će pravediji za građane, a za veliku većinu poreznih obaveznika ne bi se radilo o povećanju naknada, ponovio je. 1.1.2018 stvari ostaju kao što su i danas, situacija se ne mijenja, građani će plaćati ono što su i do sada plaćali, rekao je Marić.

Godinu mogu iskoristiti za uvođenje reda u imovinsko-pravnom sustavu. Počeli smo raditi na tome, radili smo 8 mjeseci, raditi ćemo i dalje, kaže ministar. Problematika kominalne naknade dodatno će se analizirati, kaže i naglašava da odgađanje poreza ne doživljava kao osobni poraz jer se ne radi o utakmici. Mislim da najviše gube proračune lokalnih samouprava, mogli su dobiti održivi izvor prihoda, što ne dobivaju s komunalnom naknadom.

Izmjene kod oporezivanja i problematiku automobila i motora

Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 12,5 godina. Rezultat je to poglavito recesije, vozni park je zastario. Tri četvrtine vlasnika automobila ne plaća PCV, što znači da su im autobobili starijii od 10 godina. I to želimo promijeniti. Za sada nije predviđen tzv ‘zeleni porez’, ali moramo početi voditi račune o tome jer pojedinci su postali relevantni na domaćim i svjetskim tržištima.

Proračun – nikad bolji

Ministar se je pohvalio proračunom. Imamo čak i suficid, on je novi pojam za Hrvatsku, naglasio je. Javne financije su na dobrom putu, moram se pohvaliti, vidi se da porezna reforma radi svoje. To nije samo stvar politike, to je suština, najavili smo porezno rasterečenje i stvaramo uvijete za daljnje porezno rasterečenje. Ako rasteretite porez na dohodak, što smo učinili, dižete raspoloživi dohodak građana, raste potrošnja. Kako rasterečujete gospodarstvo, kreće zaposlenost, investicija i sve se zapravo vraća u blagajnu, objasnio je Marić.

Trendovi se nastavljaju
Upitan što kažu najnoviji podaci, ministar je rekao da su i srpanj i kolovoz bili jako dobri u segmentima PDV-a i poreza na dobit i da će rezultati sigurno biti iznad očekivanja.

Možemo očekivati povećanje kreditnog rejtinga

To mi je stalno u fokusu, rekao je ministar Marić. Od prvog dana kada sam imenovan za ministar financija, bolna mi je točka činjenica da Hrvatska ima takav rejting jer zaslužuje bolji. Moramo nastaviti s dobrim rezultatima, osobno smatram da smo nastavili s njima i znam da su oni vec odjeknuli po svijetu, što je važan element, kazao je i napomenuo koliko je dobar znak i činjanica da je Hrvatska ove godine izdala povijesno najjeftinije obveznice. Tžišta prepoznaju ovakve rezultate i napore, Želim biti realan, neću ništa najavljivati, pričekajmo, rekao je.

Fokus na cestarskom segmentu

Upitan može li se očekivati novu zaduživanje do kraja godine, Marić je rekao da je fokus na cestarskom segmentu. Radimo na velikom projektu, govorimo o 5,3 mlrd duga i pokušavamo raspetljati situaciju. Govorimo o produljenju ročnosti te smanjivanju cijene duga. Nastojat ćemo pola duga reprogramirati, kazao je.

U proračunu za iduću godinu ne probijamo limite

Proračun za iduću godinu nije gotov, no smo donijeli smjernice i limite potrošnje za iduću godinu i držat ćemo se rokova. Ne probijamo limite nigdje, iduća godina ciljana razina deficita ostaje, cilj je smanjivanje javnog duga u BDP-u, po prvi put smo uspjeli s tim prošle godine, nastavit ćemo u tom smjeru, rekao je Marić za HRT.

You may also like