Home Ekonomija Marić: Ključno je sređivanje javnih financija i ubrzanje rasta

Marić: Ključno je sređivanje javnih financija i ubrzanje rasta

by Agencije

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je uoči poslovnog ručka u organizaciji Američke gospodarske komore, izjavio kako su Nacionalni program reformi i Programom konvergencije za razdoblje 2016.–2019. godine usmjereni sređivanju javnih financija i stvaranju uvjeta za jači gospodarski rast i zapošljavanje. “Vjerujemo u taj program. Bitno je pokazati da Hrvatska ispunjava sve preporuke Europske komisije (EK) po pitanju reformskog paketa, ali i ukupnog makroekonomskog i fiskalnog okvira”, rekao je Marić.

Nacionalni program reformi s Programom konvergencije za razdoblje 2016.–2019. godine na dnevnom su redu današnje sjednice Vlade. Upitan hoće li program reformi donijeti planirane uštede i smatra li da će ga EK prihvatiti, odgovorio je da je planirani deficit za ovu godinu, s planom aktivnosti i provedbe reformskog paketa, među ostalim usmjeren na poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, ali i sređivanje javnih financija. “Trebamo poslati vrlo jasnu poruku i to i činimo, da nije samo potrebno usporiti rast, nego stabilizirati i početi smanjivati udjel javnog duga u BDP-u”, kazao je Marić.

Na pitanje je li paket reformi predstavljen koalicijskim partnerima iz čijih se redova ovih dana moglo čuti da nisu s njim potpuno upoznati, izvijestio je da im je ukupnost paketa predstavljena jutros. “Sigurno, s obzirom na kompleksnost i sveobuhvatnost, u danima i tjednima koji dolaze vodit ćemo dodatne razgovore i općenito komunicirati”, dodao je. Upitan je li bilo nezadovoljnih reformskim paketom, odgovorio je da je jako teško očekivati da svi budu zadovoljni te da je sigurno kako nezadovoljnih ima. Kaže da su načelno uvijek svi za reforme, koje je uvijek “bolje gledati kod drugih”, te je poručio da je Vlada odgovorna i gleda cjelovitu sliku.

Područja na koja je stavljen naglasak, a to su makroekonomska stabilnost, fiskalna održivost i javna administracvija, idu za tim da se upravljanje javnim novcem poboljša, rekao je Marić te naglasio tržište rada kao izuzetno važnim područje, u kojem se ukidanjem administrativnih barijera mora olakšati poslovanje. “Ne samo da moramo stvoriti veću poreznu bazu, nego i uvjete za viši gospodarski rast i zapošljavanje. To bi nam trebao biti prioritet”, smatra ministar financija.

On nije konkretno odgovorio na pitanje aktualizirano zbog recentnih istraga, slijedi li ukidanje poreznog Uskoka odnosno njegovo pripajanje Poreznoj upravi. Istaknuo je da o pojedinačnim istragama ne želi govoriti te da su sve nadležne službe Ministarstva financija uključene u sve predmete, a rezultati pokazuju da te službe i sustav funkcioniraju. “Što se tiče daljnjih poboljšanja, kroz sistematizaciju Ministarstva financija ćemo učiniti nešto što će još pospješiti njihov rad”, rekao je Marić, ali nije želio konkretno reći hoće li biti spajanja poreznog Uskoka i Porezne uprave, kazavši tek: “O tome ćemo se očitovati.”

Related Posts