Home Energetika Maras traži interpelaciju o radu Vlade zbog INA-e i HEP-a

Maras traži interpelaciju o radu Vlade zbog INA-e i HEP-a

by Agencije

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Gordan Maras izjavio je u ponedjeljak kako će SDP odmah na prvoj sjednici Sabora uputiti u saborsku proceduru interpelaciju o radu Vlade kada je riječ o njezinu postupanju u vezi s Inom.

“Mislim da nema razloga za čekanje. Ta tema je vrlo aktualna. Nema nikakvog razloga da dopustimo netransparentnost HDZ-u koji je na to naviknuo”, izjavio je Maras novinarima u Saboru.

Dodao je kako će SDP inzistirati na tome da građanima budu dostupne sve informacije vezane uz Inu, da se provede javna rasprava te da građani sami odluče što je najbolje napraviti.

Komentirajući Vladin prijedlog za spas Ine, Maras je ocijenio kako je ministrica Martina Dalić, koja je iznijela Vladin model za kupnju Ine prodajom dioica HEP-a, u “evidentnom skobu interesa”, budući da njezin suprug radi u Ini.

“Ona odlučuje o načinu privatizacije Ine, a njezin suprug odgovara MOL-u. I sad mi objasnite da to nije sukob interesa. Čini mi se da se premijer Plenković pravi ili naivan ili glumi Sanadera. A Sanader je glumio tako da ništa ne razumije, a u biti je netranspranetno vodio igru ispod stola. Ne bih volio da se i gospodin Plenković tako ponaša”, rekao je Maras

Smatra da je referendum o prodaji HEP-a dobar način da građani kažu što misle o tome, te smatra kako bi se on trebao održati u isto vrijeme kad i lokalni izbori.

Maras je ocijenio i kako Mostov prijedlog o ustavnoj zaštiti pojedinih strateških tvrtki koje upravljaju nacionalnim dobrima služi za preusmjeravanje pažnje s privatizacije HEP-a.”Kvalitetan prijedlog Mosta bi bio da kaže da ministrica Dalić ne može sudjelovati u privatizaiji HEP-a i kupnji Ine. To bi bilo puno konkretnije i primjerenije”, kazao je.

Maras smatra i kako je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović trebala informirati građane o tome s kim se susrela i razgovarala u SAD-u jer to građani imaju pravo znati, te ocijenio kako “ne postoje niskoprofilni posjeti” već samo “niskoprofilni vlakovi i tramvaji”.

“A priča da se ona tamo uputila kako bi utjecala na američku vanjsku politiku uvreda je inteligencije svih građana”, kazao je Maras.

Related Posts