Maras rekao da SDP garantira rast gospodarstva, Ćorić to demantira

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u ponedjeljak je poručio kako će gospodarski program SDP-ove koalicije Hrvatskoj donijeti rast, konkurentnije gospodarstvo i veće plaće građanima, za razliku od programa oporbenog HDZ-a koji je nazvao “Markovim konacima”.

SDP-ov program za iduće četverogodišnje razdoblje nudi rast BDP-a, izvoza, svih ekonomskih pokazatelja i proračunskih prihoda, a jedino što pada je deficit. Sređujemo javne financije, a građanima ćemo omogućiti posao i dostojanstvenu plaću, izjavio je Maras novinarima nakon prve informativne radionice za novi natječaj iz EU fondova, a nakon što je koalicija predvođena SDP-om objavila svoj gospodarski program na internetu.

U programu, rekao je Maras, planira se smanjivanje PDV-a za određene prehrambene proizvode, porezno rasterećenje plaća te stvaranje konkurentnijeg gospodarstva s krajnjim ciljem da Hrvatska na listi Doing business bude među prvih 40-ak zemalja u svijetu.

Cilj je stvoriti pozitivno okružje za privlačenje investicija, kako bi se u iduće četiri godine ostvarilo novih 30 milijardi kuna investicija u industriji i 38 milijardi kuna u turizam – u sektorima gdje se ostvaruje rast, i gdje se, što se izvoza tiče, stvara najpovoljnija klima.

Program će, istaknuo je Maras, veliku pažnju posvetiti sigurnosti građana, plan je osigurati sredstva za rodiljne naknade u dužem periodu nego do sada, te benefite za zapošljavanje starijih od 50 godina. “To nam je jako bitno, na toj sigurnosti građana jako puno programa počiva”, rekao je Maras te dodao da 30-ak stranica SDP-ova programa sadrži sve elemente koje namjeravaju provesti.

Naš je program kontinuitet gospodarskog rasta i rada koji je SDP imao protekle četiri godine. Želimo nastaviti da Hrvatska raste, a većinu stvari već smo započeli. Tako iduće godine planiramo za 300 milijuna kuna smanjiti parafiskalne namete, koje smo već smanjivali i ove i protekle godine, rekao je Maras. Uvjeren je, kaže, da će građani prepoznati da “to nisu Markovi konaci, kao što su to ponudili SDP-ovi politički suparnici, nabacavši nekoliko mjera bez odgovora odakle i kako će ih provesti, a imali su jako puno vremena provesti ih dok su bili u poziciji, a to nisu radili”.

Za razliku od njih, rekao je Maras, SDP-ova koalicija predlaže ono što je već dovelo do rasta. “To je vrlo uvjerljiv program i građani ga svakodnevno mogu opipati na svojim životima i kroz plaće i kroz sigurnost, kroz švicarski franak i kroz smanjenje PDV-a u turizmu. Sada idemo korak dalje – idemo još rasteretiti plaće, idemo napraviti da se u još jednom sektoru smanji PDV, dodatno rasteretiti tvrtke i gospodarstvo od parafiskalnih nameta”.

“Prije svega komentar programa SDP-a. Riječ je o na brzinu sklepanom programu koji podcjenjuje građane i stručnu javnost, koji nudi kombinaciju lažne samohvale, kopiranja pojedinih dijelova i mjera našega programa i čudnih brojki. Ovaj program, citirat ću, počinje rečenicom, „Rast gospodarstva ostvarili smo dobrom mjerom između štednje i potrošnje“. Dakle, apsolutno je nedopustivo na takav način započeti program vlasti koja je u četiri godine svog mandata ostvarila prema svim pokazateljima pad gospodarstva od 3.5 posto u prve tri godine. Izgubljeno je deset milijardi kuna dodane vrijednosti u hrvatskoj ekonomiji. Jedna od teza programa je da zaposlenost u hrvatskoj raste, a zaposlenost pada. Podsjetimo, prema podatcima DZS, u razdoblju 2011. do 2014. godine Hrvatska bilježi manjak zaposlenih od 70 tisuća. Također, ukoliko pogledamo na stranicu HNB-a, primijetit ćemo da je stopa nezaposlenosti nikada veća. Nezaposlenost u Hrvatskoj raste 18.1 posto. Jedna od teza programa je i da se na tjednoj razini ostvaruje rast od 500 radnih mjesta. U posljednja dva tjedna u Hrvatskoj je izgubljeno 5700 radnih mjesta.  „Radimo ono o čemu drugi samo govore i ostvarili smo ono o čemu drugi mogu samo sanjati“, kaže se u programu. Jesu li pad gospodarske aktivnosti, rekordne razine javnog duga, deficiti koji prelaze 5 posto BDP-a, pad kreditnog rejtinga, sve lošiji standard, 320 tisuća blokiranih, egzodus mladih i visokoobrazovanih pokazatelji o kojima su hrvatski građani sanjali”, rekao je Ćorić

You may also like