Home Ekonomija Maras daje potpore za povećanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti

Maras daje potpore za povećanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti

by admin

Ministarstvo poduzetništva i obrta u petak je dodijelilo bespovratna sredstava iz programa Poduzetnički impuls za mjeru “Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti”, a potporu u ukupnom iznosu od 4,16 milijuna kuna dobio je 41 poduzetnik. Zaprimanje prijava za tu mjeru trajalo je od 30. ožujka do 13. travnja, zaprimljeno je 506 prijava, a pozitivno su nakon provjere prihvatljivosti ocijenjene 203 prijave. Nakon selekcije izabrana je 41 tvrtka koja će dobiti potporu, čiji prosječan iznos je 101,5 tisuća kuna.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras zadovoljan je brojem prijavljenih projekata, njih više od 500 samo u prvom krugu. “Poanta je omogućiti onim najmanjim tvrtkama da se mogu javiti i ostvariti određenu potporu, koja nije mala, prosječno iznosi 101 tisuću kuna”, rekao je Maras. Kao izravan učinak dodijeljenih potpora u Ministarstvu očekuju otvaranje 91 novog radnog mjesta u tri godine. Maras je uvjeren da će u drugom krugu, koji je u tijeku, još 50-tak tvrtki iz uslužnih djelatnosti dobiti potpore. Ministra posebno veseli što je među 41 dobitnikom potpora u prvom krugu 16 obrtnika.

Prema djelatnostima, najviše potpora se odnosi na sektor informacija i komunikacija, njih 14, a slijede održavanje i popravak motornih vozila (8) i djelatnost pružanja smještaja i pripreme i usluživanje hrane i pića (7). Maras je ponovio kako je sektor malog i srednjeg poduzetništva u 2014. ostvario odlične rezultate – mala poduzeća su lani zapošljavala oko 27 tisuća radnika više nego godinu ranije, izvoz je rastao za 25 posto, bruto dobit za 20 posto ili gotovo 3 milijarde kuna, a prihodi za 10 posto. “To je ono što najviše utječe da je hrvatsko gospodarstvo izašlo iz recesije i mogu s ponosom reći da su mali i srednji poduzetnici izvukli Hrvatsku iz recesije”, istaknuo je Maras.

Related Posts