Manjinci će podržati Božu Petrova

Na Pantovčaku je počeo novi, četvrti krug konzultacija o novom mandataru. Ni ovaj put nitko nema većinu od 76 glasova potpisa, potrebnih sa sastavljanje vlade i saborske većine. Božo Petrov na konzultacije stiže oko 11.40, Zoran Milanović u 12, a Tomislav Karamarko u 12.20.

Petoro zastupnika nacionalnih manjina izvijestilo je u utorak predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da će dati potporu čelniku Mosta Boži Petrovu kao mandataru, uvjetnu potporu dao je zastupnik talijanske manjine Furio Radin, a zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj poštivat će dogovor koji potigne većina izabranih zastupnika.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je da će podržati Petrova. “U skladu sa zaključcima usuglašenim s ostalim zastupnicima manjina, u skladu s odlukom koalicije Hrvatska raste da podrži Božu Petrova za mandatara, mi tu odluku poštujemo i podržavamo”, rekao je Pupovac nakon konzultacija na Pantovčaku. S Petrovom, kao ni Radin, nije razgovarao, ali očekuje da će do toga doći “jer je normalno da razgovarate s onim koga podržavate”. “Podrška je vezana uz podršku koalicije Hrvatska raste i nastojanje da se formira vlada te prekine iscrpljujući i pomalo krizni trend u našem političkom životu”, kazao je Pupovac. Dodao je kako je današnja odluka manjinskih zastupnika o potpori Petrovu, kao i u slučaju čelnika SDP-a Zorana Milanovića, “prethodna preliminarna podrška koja će biti verificirana u Saboru kada se usuglase sve stvari koje se trebaju usuglasiti”.

Na novinarski upit potvrdio je da su i dalje mogući obrati u stvaranju saborske većine, odnosno vlade. “Mogući su novi obrati, ali nisam siguran da bi ih itko preživio i zbog toga ih nikome ne bih preporučio. Ali, s druge strane, ovdje je predsjednica Republike koja je također akter u procesu i ima svoju ulogu. I svi mi koji sudjelujemo u procesu pregovaranja morali bismo voditi računa o toj činjenici”, rekao je Pupovac. Nije htio pojasniti na koga misli kada kaže da neće svi preživjeti te dodao: “Svatko sada vodi računa o sebi, kao što možete vidjeti. Nikome ne želim loše, a mi smatramo da se postigne dogovor ako je moguće. Dajemo podršku za taj dogovor i mislimo da je to u interesu zemlje, ali vremena nemamo previše”. Drži da bi još mjesec dana bez dogovora bilo predugo i poprilično opeterećujuće za ekonomsku i političku situaciju. “Ne vidim razloga da sve traje još mjesec dana. Stvari su prilično jasne, možda još samo poneki detalj nije jasan i nije usuglašen. A stvar je samo u tome da se ljudi opredijele”, kazao je Pupovac.

Zastupnik talijanske manjine Radin dao je Petrovu “jako uvjetnu potporu” za mandatara, koja potpuno ovisi o tome što će Petrov staviti u svoj program u odnosu na prava nacionalnih manjina, posebno talijanske, te regionalizaciju zemlje. “Podrška i ne znači da ćemo glasati za mandatara. Za glasanje za mandatara očekujemo da ga upoznamo, jer s Petrovom nisam prozborio niti dvije riječi”, rekao je Radin. Na novinarski upit kazao je kako bi vjerojatno dao potporu Petrovu i da je u dogovoru s Domoljubnom koalicijom. “Vjerojatno da”, kazao je. Radin je kao minimalni zahtjev označio da Istra ostane županija, a kada se Hrvatska regionalizira da bude i zasebna regija. “To su minimalne stvari u kojima mandatar, tko god bio, mora biti vrlo jasan”, naglasio je.

Petrova za mandatara podržao je i zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek. “Odlučili smo Petrovu pružiti šansu da preuzme odgovornost i sastavi hrvatsku vladu”, rekao je. Nada se da je ovo zadnji krug konzultacija kod predsjednice Republike, koji će završiti ili preuzimanjem odgovornosti za sastavljanje nove vlade ili novim izborima, što će se znati do kraja dana. Bilek drži i da bi predsjednica Grabar–Kitarović Mostu i SDP-u, ako zatraže odgodu od par dana da završe pregovore, trebala dati rok od tjedan dana. “To nije previše i to bi bio krajnji rok koji bi građani trebali čekati. I onda ili idemo u konstituiranje Sabora i sastavljanje nove vlade ili na nove izbore”, kazao je.

I zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas dat će potporu Petrovu. “Situacija je takva kakva je. Imamo nešto što je dosta čudno i nezamislivo – da se stavovi pojedinih čelnika i stranaka mijenjaju iz sata u sat i u svemu se tome teško snaći”, kaže Juhas. Naglašava da zastupnici nacionalnih manjina nastupaju jedinstveni te štiteći interese manjina “prihvaćaju odgovornost”. “Jasno smo rekli koga ćemo podržati. Podržavamo Petrova jer je to jedina realana opcija. A što će se dogoditi u 12 sati ili poslijepodne u 18 sati… ili će netko, ne daj Bože, objaviti na Facebooku u 10 sati i onda s sve to urušiti – sve su to hipoteze”, dodaje Juhas. Upozorava pritom da se zastupnike manjina ne može “kupiti”. “Griješe svi koji misle da su nacionalne manjine tu da se prodaju za miljun ili dva kuna. To govori samo o njima i svi koji imaju takav pristup upravo su pridonijeli da imamo takav stav kakakav imamo”, poručio je.

Zastupnik romske i drugih 11 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi rekao je kako je kod predsjednice Republike dao potporu predsjedniku Mosta Boži Petrovu da sastavi Vladu. “Dajemo potporu Boži Petrovu da bude mandatar zajedno sa SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste. No, ako se koalicija promijeni onda ćemo vidjeti”, kazao je Kajtazi. Zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj ponovila je svoj stav da “manjinci ne odlučuju o mandataru”, odnosno svoj će potpis dati onome o kome se postigne većinski dogovor, pa tako i Boži Petrovu ako o njemu bude postignut dogovor.

You may also like