Manji troškovi novog telefona podigli dobit Samsunga

Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics procijenio je u četvrtak da je drugo tromjesečje zaključio s najvećom operativnom dobiti u više od dvije godine zahvaljujući smanjenim troškovima i snažnoj prodaji najnovijeg modela pametnog telefona Galaxy S7.

U vodećem su proizvođaču mobitela u svijetu procijenili da su tromjesečno razdoblje do kraja lipnja zaključili s operativnom dobiti od 8.100 milijardi wona (sedam milijardi dolara), što je 17 posto više nego u istom razdoblju prošle godine i najviše od prvog tromjesečja 2014.

Analitičari su takav rezultat pripisali agresivnom rezanju troškova i snažnoj prodaji najnovijeg modela pametnog telefona Galaxy S7 iz serije skupljih uređaja. “Smatra se da je Samsungov odjel za mobilne uređaje ostvario dobre rezultate zahvaljujući snažnoj prodaji Galaxy S7 modela i novih verzija jeftinijih modela”, navodi analitičar Peter Lee iz tvrtke NH Investment & Securities.

Južnokorejska je kompanija pojačala svoju seriju modela u srednjem i nižem cjenovnom rangu kako bi ojačala poziciju na brzorastućim tržištima u nastajanju.

Poslovanje s mobitelima ostvaruje lavovski dio ukupne dobiti kompanije koja je pod sve većim pritiskom konkurencije Appleovih iPhonea i jeftinijih uređaja kineskih konkurenata, poput onih kompanije Huawei.

Značajan je doprinos procjeni dobiti po Gregu Rohu iz HMC Investmenta dalo i agresivno smanjivanje troškova u marketingu. U Samsungu su tromjesečje prihode procijenili na 50.000 milijardi wona, što bi bilo 3,1 posto više no što su zabilježili u istom razdoblju prošle godine.

Kompanija će cjelovito poslovno izvješće objaviti do kraja srpnja, uključujući i podatak o neto dobiti i o poslovanju svih odjela, uključujući one mobilnih telefona, poluvodiča i ekrana.