Mamićima određen pritvor, Vrbanović pušten

Izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću u četvrtak je i u novoj istrazi zbog nezakonitosti na štetu nogometnog kluba Dinamo određen istražni zatvor iz kojega može izaći uz 15 milijuna kuna jamčevine.

Istražni je zatvor, koji mogu zamijeniti jamčevinom, određen i njegovu sinu Mariu te dvojici osumnjičenih poduzetnika Sandru Stipančiću i Igoru Kroti. Sud je Uskokov zahtjev odbio jedino za čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića zaključivši da za njega vrijedi jamčevina od milijun kuna koje je uplatio u srpnju nakon pokretanja prve istrage protiv Mamića zbog milijuna izvučenih iz Dinama.

Mario Mamić iz Remetinca može izaći nakon što uplati jamčevinu od pet milijuna kuna, Stipančić četiri milijuna, a Krota tri milijuna kuna.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković najavio je žalbu na večerašnju odluku sutkinje istrage Erne Dražančić. “Žalit ćemo se jer s obzirom na kriminalnu količinu koja se okrivljenicima stavlja na teret, ozbiljost kaznenih djela i imovinsku korist koja je pribavljena i kojom je oštećen Dinamo smatramo da nikva mjera opreza niti jamstvo može zamijeniti istražni zatvor”, kazao je Petković nakon ročišta u četvrtak navečer. Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić.

Uskok tvrdi da je Mamić sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

You may also like

0 comments