Mamić će vratiti ljude na stadione, no i idealan je za predizborni progon

Zdravko Mamić spaja na specifičan način hrvatske sjeverne i južne krajeve. U Dalmaciji su ga odabrali kao maskotu mržnje prema Zagrebu jer ga doživljava kao osobu koja je otela hrvatski nogomet i čvrsto ga drži u svojim rukama, ne dopuštajući nikome da se približi tituli hrvatskoga prvaka osim Dinamu. Karikaturalni doživljaj Mamića iz dalmatinske perspektive je svemoćni bahati čovjek koji živi za to da zezne Dalmaciju.

Dinamovi navijači još manje vole Zdravka Mamića jer ga doživljaju kao osobu koja otela Dinamo iz ruka navijača. Maksimir skoro desetak godina zjapi prazan, iako je desetljećima bio redovno popunjen, ma kakva momčad bila i na kojem se mjestu nalazila na tablici. Tzv. mali Dinamo (MNK Futsal Dinamo) preuzeo je Dinamovu navijačku vojsku, klub se bazira na unutarstranačkoj demokraciji i model je načina upravljanja kakvi zagrebački drukeri očekuju za tzv. veliki Dinamo. Ali, trenutni model koji je odnarodio navijače od kluba je “po zakonu”, kako to pjeva Đorđe Balašević.

Ovakav Zdravko Mamić idealna je osoba za sudski progon u predizborno doba. Članak 26. Ustava Republike Hrvatske glasi: “Svi su državljani Republike Hrvatske i stranci jednaki pred sudovima i drugim državnim i inim tijelima koja imaju javne ovlasti.” Ova jednakost, jedan je od temelja europske civilizacije. Što se tiče Zdravka Mamića, nisam pretjerano zabrinuti za dotičnog, jer ima vrhunske odvjetnike (općenito, domaći odvjetnici znaju svoj posao, s obzirom koliko ga imaju), više se plašim što ako žrvanj dohvati nekoga tko nema novaca za vrhunske odvjetnike? Gdje smo onda mi svi ostali? Od svih mogućih optužbi, a materijala navodno ima podosta, država digne optužnicu za izbjegavanje plaćanja poreza. U skladu s maksimom da ćemo Hrvatsku braniti do zadnjeg birokrata.

Jednako tako Zdravko Mamić ne smije prozivati Vladi Dominiću, glavnog ravnatelja Policije i tražiti od njega da otkaže poslušnost državi. Služba je služba, družba je družba.

Igrokaz oko ovoga procesa dodatno ruši slabo povjerenje građana u pravnu državu. Vladavina prava je nešto za čim svi trebaju težiti. Čuli smo u ponedjeljak da je pod Milanovićevom vlasti do kraja 2014. Hrvatsku napustilo u samo u smjeru Njemačke 44 000 hrvatskih građana. Treba vidjeti podatke za Švicarsku, Irsku, Skandinaviju, Novi Zeland, Australiju i Kanadu. Neizvjesnost života tjera mlade i sposobne ljude van. Činjenica da ovakvom općem egzodusu najvitalnijeg dijela stanovništva pogoduje i činjenica osjećaje pravne nesigurnosti. U Irskoj se za 15 minuta otvori obrt.

Vladavina prava je nešto za što se uvijek treba zauzimati. To je jedini način da Hrvatska postane stabilna država u kojoj će se moći voditi smisleni gospodarski život, a ne samo izvor radne snage za bogatije zemlje Zapada.

* Autor je magistar teologije i doktorand prava Mislav Miholek

You may also like