Home Politika Malić za HRT: Milanović je trebao znati koliko ima novca

Malić za HRT: Milanović je trebao znati koliko ima novca

by Marijan Opacak

Nakon Ive Sanadera i Branimira Glavaša, Tomislav Saucha je treći zastupnik u povijesti Hrvatskog sabora koji je odmah nakon što mu je skinut imunitet lišen slobode. DORH ga tereti za pribavljanje imovinske koristi u iznosu većem od 540.000 te 1.360,00 eura.

Postoje samo dva smjera istrage, jedan je prema dolje – da se ustanovi kome je sve blagajnica dijelila novce, i drugi dio istrage je onaj prema gore – da se ustanovi tko je nalogodavac za taj sumnjivi posao, odnosno tko je u tom kriminalnom lancu naložio da se tako izdaju putni nalozi, rekao je novinar Malić u HRT-ovom Studijiu 4.

Ovdje je riječ o 117 putnih naloga što po izjavi  tadašnjeg ministra financija iznosi oko 50% budžeta za putne naloge. Da meni netko isprazni 50% kućnog budžeta, ja bi to znao, dodao je.

U ovom slučaju je teško spekulirati. Ja mislim da je Milanović kao premijer i šef svom šefu kabineta trebao znati koliko novca ima u budžetu za putovanja, na koji je način taj novac odlazio iz blagajne, kome je odlazio i zašto. To nije samo elementarna ekonomija jednog domaćinstva ili bilo kojeg ureda u Vladi, nekom poduzeću. To je naprosto zakonska obveza. Tu je riječ o nesavjesnom poslovanju u najmanju ruku, ali ja mislim da je u pitanju i nešto više. Mislim da je to jedan modus operandi na koji se izvlačio novac iz proračuna i na koji se on izvlači otkad pamtimo. To su stvari koje se događaju, ali rijetko ih vidimo i primjećujemo na vrhu, na tako visokim adresama. Ali svi znaju čemu služe putni nalozi, kako se izdaju dnevnice, kako se odlazi u inozemstvo i kako se na taj način pere ili izvlači novac iz javnih poduzeća, ali i iz drugih poduzeća. Porezna uprava se time redovito bavi, međutim u Milanovićevo vrijeme se time nije bavila. Ona se bavila nekim drugim stvarima. Npr. postoji jedan spor između Porezne uprave i tvrtki gospodina Tedeschija. Kako sam čuo, na drugostupanjskoj razini Porezna uprava je dobila. Riječ je o neplaćenim dugovima za tvrtku Neva u visini od 30 milijuna kuna, kazao je između ostalog Gordan Malić.

 

(HRT)         

Related Posts