Mali su izgledi za postizanje većeg napretka glede okončanja sukoba u istočnoj Ukrajini, priopćilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo vanjskih poslova, dan uoči međunarodnih pregovora u Minsku.

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine sastat će se u utorak u Minsku kako bi razgovarali o primjeni mirovnog sporazuma za istočnu Ukrajinu. Oni će razmotriti napredak postignut u provedbi sporazuma o primirju postignutog prošle godine. Glasnogovornik ministarstva Martin Schaefer rekao je novinarima kako se Njemačka nada da će Ukrajina i Rusija pristati na razdvajanje svojih snaga na još nekim dodatnim područjima osim na tri “žarišta” za koje je to već ranije dogovoreno.

Također je kazao kako se dužnosnici nadaju da će vidjeti jasne signale šefova diplomacije Ukrajine i Rusije da su i dalje predani provedbi sporazuma o primirju. “Mislim da nije velika tajna da (njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter) Steinmeier ima skromna očekivanja od sutrašnjeg sastanka”, kazao je Schaefer. “Ni intenzivni pripremni pregovori i rasprave prošlih mjeseci, niti javne izjave uključenih strana ne daju puno nade za senzacionalni napredak.”

Sukob u istočnoj Ukrajini, u kojemu je ubijeno više od 9.000 ljudi, izbio je 2014. godine. Zapad optužuje Rusiju da pomaže proruskim separatistima i nametnuo je ekonomske sankcije Moskvi. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov rekao je prošli tjedan da je voljan sudjelovati na četverostranim razgovorima o sukobu ako njemački i franuski pposrednici vjeruju da će biti korisni, ali je dodao kako postoji priličan rizik da se to pretvori “u sastanak samo radi sastanka”.

Predsjednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko, dogovorili su se na summitu u Berlinu održanom u listopadu da će do kraja studenoga pokušati pronaći rješenje za zastoj u okončanju ukrajinskog sukoba. U Minsku je 2015. postignut sporazum koji je pridonio okončanju oružanih borbi ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika, ali su sporadični sukobi nastavljeni, dok je politički proces, koji je dio rješenja krize, u zastoju.

Related Posts