Mali i srednji poduzetnici iz HBOR-a povukli 337 milijuna kuna

Mali i srednje veliki poduzetnici zainteresirani za plasmane Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) prije godinu dana prvi put su dobili mogućnost da se izravno jave i pojedinim leasing društvima sa zahtjevom za financiranje nabave opreme, strojeva, gospodarskih vozila i plovila sredstvima razvojne banke.

Ona je lani krenula s novom kreditom mjerom, a to su okvirni krediti koje, pored istih koje odobrava bankama, na taj način prvi put odobrava i leasing kućama. Riječ je o novim poticajima u kreditiranju gospodarstva, i to malih i srednje velikih poduzetnika, koji se godinu dana poslije smatraju opravdanim potezom, s vrlo dobrom perspektivom. Podaci HBOR-a pokazuju da je novi distribucijski kanal u primjeni potvrdio procjene da će za mnoge poduzetnike postati atraktivan i kao takav opravdao je svoju svrhu.

Ocjenjujući dosadašnje rezultate pozitivnima, iz HABOR-a navode i konkretne pokazatelje – po ovim okvirnim kreditima dosad je financirano 1116 ugovora u ukupnom iznosu od 337 milijuna kuna. Poduzetnici u sektoru MSP-a počeli prepoznavati višestruke prednosti financiranja putem leasinga iz sredstava HBOR-a, a dokaz je i blagi porast broja leasing tvrtki. U razvoj ovog distribucijskog kanala HBOR je u početku krenuo s tri leasing tvrtke, a ubrzo je suradnja proširena na njih pet – VB Leasing, Erste&Steiermärkische S-Leasing, PBZ Leasing, UniCredit Leasing i Raiffeisen Leasing.

Pozitivni efekti mogli bi biti dodatni poticaj za širenje suradnje s većim brojem leasing kompanija, dok se kod poduzetnika iskristaliziralo da im je ovo bila značajna podrška jer su uglavnom rješavali svoje goruće pitanje kako nabaviti gospodarska vozila i strojeve neophodne za poslovanje. S aspekta namjene financiranja, odnosno predmeta leasniga, uz činjenicu da limiti nisu definirani, najveći udio odobrenih sredstava zasad se odnosio na financiranje nabave sredstava bitnih za proizvodnju. Ostale namjene poput plovila za uslužne djelatnosti zastupljene su bitno manje. Ovaj distribucijski kanal odabran je, kako to danas objašnjavaju u HBOR-u, upravo zato što omogućuje jednostavniji način financiranja, što znači manje zahtjeva za instrumentima osiguranja, bržu obradu zahtjeva i niže troškove u vidu naknada.

No to nije sve. Prednost se odgleda u operativnom smislu i to, kako tvrde, za krajnje korisnike i za HBOR, jer se koriste stručni i tehnički resursi specijalizirani za ovakvu vrstu djelatnosti. Sredstva koja se plasiraju putem leasing društava namijenjena su nabavi novih i rabljenih gospodarskih vozila, strojeva, opreme i plovila za nautički turizam, no nepoznanica je koliko to utječe, primjerice, za veći promet rabljenih gospodarskih vozila i opreme.

Korisnici, pak, mogu biti mali i srednji poduzetnici, ali i ostale fizičke i pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a procedura je jednostavna. Zainteresirani se trebaju obratiti leasing društvima s kojima HBOR ima zaključene ugovore, s tim da prije toga valja znati da kamatnu stopu i rok otplate, instrumente osiguranja te ostale uvjete financiranja definira svako leasing društvo. Što to u praksi znači, ovisi u konkretnom slučaju, no za tržišna kretanja generalno indikativan je pokazatelj između ostalog i konkretnog odnosa između ukupnog iznosa okvirnih kredita, koji su stavljeni na raspolaganje leasing društvima, i stupnja iskorištenosti.

HBOR navodi kako je za pet društava ukupno ugovorio 506 milijuna kuna, a dosad je iskorišteno 63%. VB Leasing iskoristio je 100% odobrenog iznosa, Erste&Steiermärkische S-Leasing 71%, PBZ Leasing 43%, UniCredit Leasing 80%, a za Raiffeisen Leasing tvrde da dosad nije imao korištenja. U HBOR-u zaključuju da su reakcije tržišta pozitivne, čemu u prilog navode upravo i postotak iskorištenosti te broj realiziranih kredita.

“Naime, kako se radilo o novom distribucijskom kanalu, HBOR je za početak uspostavio suradnju samo s pet leasing društava, tako da postoji značajan potencijal za rast ovakvog modela financiranja, pogotovo iz razloga što je u Hrvatskoj registrirano 21 leasing društvo, a dosadašnja provedba polučila je pozitivne rezultate”, kažu u HBOR-u. Iz Erste&Steiermärkische Bank u odgovoru koji su pripremili njihovi analitičari, potvrđuju da prema vrsti objekta leasinga, najveći udio po iznosu financiranja, zauzima gospodarski program vozila s 56% udjela, a zatim oprema i strojevi sa 40%.

Plovila imaju 4% udjela. Inače, za novu je mogućnost Erste Leasing, podsjećaju, još početkom veljače 2015. sklopio Ugovor o okvirnom kreditu s HBOR-om, s ciljem financiranja putem financijskog leasinga krajnjih korisnika, uz povlaštene uvjete i fiksnu kamatnu stopu u kunama. Ciljana skupina su mikro, mali i srednji poduzetnici te ostale pravne i fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost kao npr. OPG, obrtnici, samostalni poduzetnici, slobodna zanimanja i slično. Jedan od preduvjeta realizacije ugovora o leasingu je da objekt leasinga može biti pokretnina, koju primatelj leasinga koristi u svom redovnom poslovanju, kao što su na primjer gospodarska vozila, oprema, strojevi, plovila i slično, te su iz ove linije izuzeta financiranja osobnih vozila, piše Poslovni dnevnik.

“Dosadašnje iskustvo suradnje s HBOR-om je vrlo pozitivno, a uzevši u obzir brzinu kojom su realizirani ugovori uz HBOR-ovu liniju, smatramo da su ovakvi aranžmani i ubuduće dobrodošli. U budućnosti očekujemo nastavak suradnje s HBOR-om kroz ugovaranje novih linija financiranja, s ciljem potpore domaćih privrednika te poticanja razvoja ukupne poduzetničke klime u Hrvatskoj”, navodi Erste Leasing. Okvirnim kreditom s HBOR-om Erste na raspolaganju ima 126 milijuna kuna, do 16. veljače realizirano je 286 ugovora o leasingu sa 183 različita poslovna subjekta i ukupnog iznosa financiranja preko 115 milijuna kuna. Iznos financiranja preostalih 11 milijuna kuna do konačnog iskorištenja odobrenog HBOR-ovog limita, s obzirom na interes, očekuju da će realizirati do kraja travnja.

You may also like

0 comments