Malezija zaustavila čamac sa Rohindžama

Malezija je zaustavila čamac u kojemu su Rohindže iz Mjanmara, pored otoka Langkawija na sjeveru zemlje, i dopustit će im ulazak u zemlju, rekao je zapovjednik malezijske obalne straže u utorak.
Čamac u kojemu je 56 izbjeglica iz Mjammara zaustavio se kod otoka na jugu Tajlanda u subotu navečer nakon oluje, a dužnosnici su rekli da izbjeglice idu u Maleziju.

Zapovjednik malezijske obalne straže Zulkifiri Abu Bakar rekao je da će se iz humanitarnih razloga izbjeglicama dopustiti ulazak u zemlju.

“Bit će predani ministarstvu imigracija”, rekao je.

Rohindže su vrlo siromašna i marginalizirana zajednica u Mjanmaru koja nema ni pravo na državljanstvo ni pravo glasa. Vojna kampanja u Mjanmaru, koju UN naziva etničkih čišćenjem, natjerala je na izbjeglištvo gotovo 700.000 muslimana Rohindža od kolovoza prošle godine.

Stotine Rohindža nastavljaju prelaziti granicu s Bangladešom svaki tjedan. Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice objavilo je početkom ožujka da je nastavljeno etničko čišćenje Rohindža u Mjanmaru, dodajući da se nastavljaju teror i organizirano izgladnjivanje kako bi se natjeralo Rohindže da napuste zemlju.

You may also like

0 comments