Malezija tužila Goldman Sachs

Malezijska vlada podnijela je u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv američke banke Goldman Sachs i nekoliko njezinih bivših zaposlenika zbog poslova u kojima je oštećen posrnuli državni fond 1MDB.
Podružnicama Goldman Sachsa i bivšim bančinim zaposlenicima Timu Leissneru i Rogeru Nga stavlja se na teret sastavljanje i poticanje na objavu netočnih priopćenja sa ciljem prisvajanja 2,7 milijardi dolara prihoda od državnih obveznica koje su izdale podružnice fonda 1MDB, navodi u priopćenju državni tužitelj Tommy Thomas. Banci je povjeren posao aranžiranja i izdanja jamstava za tri obveznice 1MDB-a ukupne nominalne vrijednosti 6,5 milijardi dolara.

Leissner i Ng optuženi su za podmićivanje malezijskih dužnosnika kako bi Goldman Sachs dobio posao i sudjelovao u izdanju obveznica. Zaposlenici američke investicijske banke ostvarili su osobnu korist, budući da im je pripao dio prisvojenog prihoda od obveznica, a napuhali su naknade za jamstva i aranžman koje su dosegnule 600 milijuna dolara, kazao je malezijski državni tužitelj. “Prijevara pogađa samo srce naših tržišta kapitala i ne budu li protiv optuženih podignute kaznene prijave, njihovo podrivanje našeg financijskog sustava i integriteta tržišta ostat će nekažnjeno“, rekao je.

Tužitelji traže novčane kazne u iznosu većem od prisvojenih 2,7 milijardi dolara i 600 milijuna dolara naknada isplaćenih Goldman Sachsu. Tražit će i zatvorske kazne za Leissnera i Nga, u maksimalnuom trajanju od 10 godina. Najavljene su i tužbe protiv zaposlenika fonda Jasmine Looi Ai Swan i Lowa Taeka Jhoa zbog kršenja zakona o tržištima kapitala i usluga.

Državni investicijski fond 1MDB osnovao je 2009. godine bivši malezijski premijer Nadžib Razak za potrebe poticanja ekonomskog razvoja. Umjesto toga, fond je nagomilao milijarde dolara duga, napominje agencija dpa. Najmanje šest država, uključujući SAD, Švicarsku, Indoneziju, Maleziju, Singapur i Hong Kong, pokrenulo je istragu zbog sumnje u nepravilnosti poslovanja malezijskog fonda.

Skandal je izbio 2015. godine kada je Wall Street Journal izvijestio o otkriću malezijskih istražitelja da su banke, kompanije i agencije povezane s fondom na osobni račun bivšeg malezijskog premijera položile gotovo 700 milijuna dolara po tečajevima iz te godine.

You may also like