Malezija i Kuba više nisu na popisu zemalja koji trguju ljudima

Malezija i Kuba skinute su s popisa zemalja koje Sjedinjene Države smatraju najgorima u borbi protiv krijumčarenja ljudima, objavljeno je u Washingtonu. Taj je potez izazvao kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava koje tvrde da je motiviran američkim političkim i trgovinskim interesima, a ne stvarnim poboljšanjem stanja.

Malezija je uključena u trgovinski sporazum što ga je SAD sklopio s 11 zemalja Pacifičkog prstena, a sa službenom je Havanom Washington upravo obnovio diplomatske odnose nakon više od pola stoljeća. “Odluka o Maleziji nema kredibilitet”, rekla je Melysa Sperber, direktorica Saveza za borbu protiv ropstva i trgovine ljudima. “Tisuće krijumčarenih muškaraca, žena i djece svaki su dan u opasnosti”. “Dopuštanje političkim interesima da utječu na to koga vlade smatraju odgovornim za te strašne zločine dovodi u pitanje i integritet TIP-ova izvještaja (Trafficking in people – Trgovina ljudima) i iskrenost Sjedinjenih Država kad kažu da žele sprečavati trgovanje ljudima”, rekla je.

State Department tvrdi da nema političkog motiva te da skidanje s popisa najgorih zemalja i premještaj na “popis za nadzor” pokazuje da je neki napredak ostvaren iako se te zemlje i dalje motri. S ‘crne liste’ skinuti su i Demokratska Republika Kongo, Papua Nova Gvineja, Saudijska Arabija i Uzbekistan, a Bjelorusija, Belize, Burundi, Komori, Marshallovi otoci i Južni Sudan pali su s “popisa za nadzor” u crnu listu onih koje se ne drže ni minimuma standarda za borbu protiv trgovine ljudima.

You may also like